Nyári kirándulás

napelem rendszer A nyáron hosszabb kikapcsolódásra ugyan nem volt lehetőségünk, pár hétvégét, azonban nagyobb kirándulásokkal töltöttünk. A legtöbbször valamelyik hegységet vettük célba, hosszabb túrákra is indulva. Az éjszakákat mindig valamilyen vendégházban töltöttük.

Volt egy nagyon emlékezetes hely. A vendégház, egy hatalmas, napfényes fennsík közepén állt. Nagyon modern volt, a legmeglepőbb az volt, hogy napelemek voltak a ház tetején. Mondták, hogy máshogy nem is tudnák megoldani az energiaellátást, áramszolgáltatás ugyanis, nincs a közelben. Ennek megfelelően szigetüzemű rendszert telepíttettek, ami akkumulátorokba tölti az adott pillanatban feleslegben termelt energiát. Gyönyörű helyeken jártunk a kirándulás során, de ez a környezetkímélő modern megoldás a semmi közepén nagyon emlékezetes maradt.

Hazaérve utána is néztem a neten, hogyan működnek ezek a napelem rendszerek. Elszigetelt, a szolgáltatóktól távol eső helyeken csak a szigetüzemű napelemes rendszer telepítése jöhet szóba. Nálunk viszont, a szolgáltató hálózatára kötve, visszatudjuk táplálni a pluszban termelt elektromos áramot, amit levonnak a hálózatról vételezett áram költségeiből.

Pontosan megtervezve a napelem rendszer telepítése megtérülő beruházás lehet. Nem csak közintézményekre, vagy vendéglátó egységekre, de a családi házunkra is telepíthetünk úgy, napelemes rendszert, hogy megtérülő legyen a beruházásunk. Akár a villanyszámla egészét is kiválthatjuk, ez pedig nagy kényelmet és biztonságot jelenthet számunkra, hosszútávon. A cég, aminek a weboldalát linkeltem is, vállalja a napelemes rendszer teljes körű kivitelezését. Először, egy helyszíni szemle során felmérik az adott környezeti tényezőket. A telepítés lehetséges helyét megvizsgálva tesznek ajánlatot egy egyedi rendszerre. A felmérés után, a tervezés fázisa következik, majd a kivitelezés sem okoz túl sok bonyodalmat, ugyanis egy nap alatt is végezhetnek a munkálatokkal. Reggel érkeznek és akár már kora délutánra vagy estére be is fejezik a telepítést.

Mint minden nagy beruházást, így ezt is alaposan meg kell fontolni, de szerencsére maga a kivitelezés már kényelmes folyamat lehet. A nyáron csak egy-egy hétvégére mentünk kikapcsolódni, azt is itthon, így nagy költségekbe nem vertük magunkat. El is kezdhetünk, tehát gondolkozni egy napelem rendszer telepítésén. Sok szempontot figyelembe kell venni, de mindenben tudnak segíteni, ezért fontos a helyszíni felmérés is.

Fontos, hogy megfelelő minőségű napelemek kerüljenek a házra, mert csak azok szolgálhatják hosszútávon az életünket. Kizárólag magas minőségű, tartós alkatrészeket szabad beépíteni. Ha bele fogunk egy ilyen beruházásba, meg fogjuk látni milyen sok elemből áll össze, és az apró, jelentéktelennek tűnő alkatrészeknek, mint például egy csavar is nagy szerepe lehet. Hosszú életűnek kell lennie minden elemnek, hogy ténylegesen sok éven keresztül, jól működő rendszert kapjunk. A minőség mellett, a napelem rendszer mérete is meghatározó, a költséghatékonyság szempontjából. A tető mérete itt limitáló tényező lehet, de telepíthető az udvarba, a földre is. Nagy felület rendelkezésre állásakor sem szabad, viszont túlzásba esni, és a fogyasztásunkat meghaladó méretű rendszert kérni. A túltermelés nem éri meg, a szolgáltató annyit nem fizet a hálózatba visszatáplált áramért. Ráadásul, hogy közvetlenül pénzt kapjunk ezért a szolgáltatótól, tehát kereskedni tudjunk vele, rengeteg engedélyre, ügyintézésre van szükség. Elegendő tehát a kiváltott hálózati áram megspórolt költségeivel számolni. A feleslegesen megtermelt, hálózatra visszatáplált áramot figyelembe veszik a számlázásnál, így sokkal kisebb összegeket kell majd fizetnünk minden hónapban.

Látni kell, hogy a háztetőtől is függően, de a napelem rendszer akár bővíthető később is. Esetleg, ha egy nagyobb fogyasztású terméket veszünk és kezdünk el rendszeresen használni a házban, az nagymértékben megdobhatja az áramfogyasztást, így érdemes lehet elgondolkozni plusz napelemek telepítésén.

A megtérülő beruházás mellett, annak is örülhetünk, hogy környezetbarát módon tudjuk megoldani az energiafelhasználásunkat és a magas villanyszámlák miatt sem kell fájnia a fejünknek. Érdemes tehát megfontolni egy ilyen vállalkozást. Engem a kirándulás során látott vendégház meggyőzött. Nagyon látványosan nézett ki rajta a sok napelem. Mindig fontos nyitott szemmel járni a világban és kérdezősködni az érdekesnek talált dolgokról. Én is így jutottam el erre az elhatározásra, hogy napelemes rendszert szeretnék a házra, hogy a későbbiekben kevesebbet kelljen aggódni a rezsiköltségeken és még az is jó érzéssel fog eltölteni, hogy kisebb lesz az ökológiai lábnyomom.