Biztonság és kényelem, avagy bukósisakok élesben

Az idei családi nyaralásunk több szempontból is érdekes volt. Fiam tavaly kezdett motorozni, ez az aggódó anya rémálma. Mivel azonban már nagykorú, nem tudtam megvétózni az ötletét, miszerint ő vidéki szállásunkra nem velünk, autóval utazik, hanem motorral. Ez volt az első nagyobb útja, 150 km. A kétórás autózást végigizgultam, nem akartam telefonon zaklatni, azzal csak elvontam volna a figyelmét. Végül szerencsésen alakult minden, noha egy fél órát kellett várnunk rá a vendégházban, én ezalatt legalább háromszor éreztem, hogy mindjárt elájulok az aggodalomtól.

Fiam a 18. szülinapjára kapta tőlem a fejfedőt, s mivel mi nem értünk a témához, megkérdezte egy barátját, aki jártasnak mondható a motorozásban. Ő ajánlotta neki a bukósisak tesztekkel foglalkozó oldalt , melyet nekünk is megmutatott. Mikor megláttam a részletes elemzéseket, egy kicsit megnyugodtam. Elég sokáig böngésztük közösen az oldalt, hogy rátaláljunk a számunkra megfelelő ár-érték arányra. Érdekes volt a kínálat, meglepődve vettük észre, hogy az árak és a hozzájuk kapcsolódó értékelések között nem nagyon van összefüggés. Végül három jelölt maradt, egy a férjemé, egy a fiamé és egy az enyém. Úgy döntöttünk, ez kezdetnek jó lesz, a kört végül majd empirikus tapasztalataink alapján szűkítjük le, hiszen a kényelem, a viselhetőség legalább olyan fontos, mint az objektív teszteredmények. Arra azért figyeltünk, hogy a választott sisakok teszteredményei az ötből legalább három csillaggal rendelkezzenek. Ezek után sokkal könnyebb dolgunk volt a konkrét vásárlásnál. Nem bizonytalanodtunk el az üzletben a hatalmas választéktól, határozottan törtünk céljaink felé. Amellett, hogy a bukósisak tesztek átnézésével tájékozottá váltunk a témában, az üzletben a vásárlással töltött időt is lerövidítette. Az objektív markerekkel szemben ezen a ponton a szubjektív szempontokat kellett figyelembe vennünk (mint a kényelem, megfelelő súly, kilátás, stb.). A választás így sem volt egyszerű, de végül sikeresen megtörtént.

Mivel azonban fiam az említett motoros útján viselte először órákon keresztül, nekem olyan érzésem volt, ez az ő saját, személyes bukósisak tesztje. Ezért is aggodalmaskodtam annyira. A fél óra várakozással töltött idő alatt szállásadónkkal beszélgettünk. Mivel nem tudtam más témára koncentrálni, természetesen a motorozásról, és annak veszélyeiről kezdtünk diskurálni. Kiderült, hogy neki meg az apukája űzi aktívan a motorozást, és mivel már 70 éven felüli, ezért ő is nagyon aggódik érte. Amikor szóba került a megfelelő felszerelés kérdése, örömmel tapasztaltam, hogy fiamnak és a hölgy édesapjának is ugyanolyan sisakja van. Ez némiképp megnyugtatott, de természetesen fiam érkezéséig nem volt teljes a lelki békém. Mikor megérkezett, kiderült a fél órás késése egy eltévedés eredménye volt, a főútról hamarabb tért le, mint kellett volna, emiatt „késett”.

Este aztán szállásadónk meglátogatott minket nagyapjával, aki rögtön egy hullámhosszra került a fiammal, éjszakába nyúlóan beszélgettek a motorozásról, jó volt nézni, ahogyan az idősebb, ha csak szóban is, de átadja tapasztalatait a fiatalabbnak.

A nyaralás nagyon jól sikerült, fiamék végül egy napra elmentek motorozni a környéken, mi autóval követtük őket. Ittunk egy kávét a szomszédos faluban, majd tovább indultunk. Mikor visszatértünk a szállásra a túra után, fiam elkezdett panaszkodni a bukósisakra. Azt mondta, olyan érzés, mintha összement volna, hazafelé menet már nagyon nyomta a fejét. Nem találtunk rá magyarázatot, hogy történhetett az eset. A rejtély végül megoldódott, mikor este az öregúr megjelent, bukósisakkal a kezében. Először nagyon megijedtem, azt hittem, éjszakai motorozásra csábítja a fiamat, de végül kiderült, valójában összecserélték a két sisakot, az övé hazaúton lötyögött a fején. Jót nevettünk az eseten, és megnyugodtam, mert a nyaralásból hazatérve kijelenthettük, a személyes tesztet is kiállta fiam sisakja. Ezek után, ha új sisakra lesz szükség, mindenképpen hasonló döntési metódust alkalmazunk, mint először, részletesen átolvassuk a bukósisak teszteket választás előtt.