A hírek hatására váltam környezetkímélővé

Az utóbbi időben folyamatosan a híreket böngészem. Reggel, amint felkelek az első dolgom, hogy felnézzek a hírportálokra, elolvassam, hogy milyen újdonságok történtek. Általában persze nem sok új történés van, ugyanis koránkelő típus vagyok, és este is a hírek olvasgatásával töltöm az időt. Ennek ellenére megszállottan kutakodok a cikkek között. Ezt főként abból az indíttatásból csinálom, mert nem szeretnék lemaradni a világ történéseiről.

A hírek effajta követése sok előnnyel jár, ugyanis mindig tudom, hogy mi történik, milyen események voltak, illetve lesznek, azonban sok hátránya is van. A média néhány eseményt hajlamos felfújni, túl nagy hangsúlyt tulajdonítani nekik, ami az egyszerű olvasóra rossz hatással lehet. A gondolataimat, cselekedeteimet befolyásolja a média. Mindemellett az is megfigyelhető, hogy a sajtóorgánumok főként a negatív híreket dolgozzák fel, ugyanis azok nagyobb érdeklődést vonzanak. Én ezt persze megértem, hiszen mindenki azt árulja, amire kereslet van, de mégis kellene gondolni a következményekre is.

Az én esetemben szerencsére a hírek olvasásának eredménye nem is olyan rossz, sőt kifejezetten kedvező. Mostanság rengeteg cikket olvastam a globális felmelegedésről. Korábban a téma egyáltalán nem foglalkoztatott, azonban az olvasott hírek arra ösztönöztek, hogy számomra is fontos legyen a környezetünk védeleme.

Bevallom, hogy a szemétszedési akciók egyáltalán nem vonzanak, emiatt meg sem fordult a fejemben, hogy ezt bevállaljam. Valami kényelmesebb környezetkímélést szerettem volna a mindennapjaim részévé tenni. Töprengtem rajta egy kicsit, majd eszembe jutottak a napelemek. Az egyetlen problémám az volt, hogy nem sokat tudok róluk, így nem akartam egyből belevágni a dologba, főként úgy, hogy a napelem rendszer áráról és megtérüléséről sem hallottam semmit. Felhívtam inkább az egyik ismerősömet, Bélát, aki még nyáron említette nekem, hogy napelemeket szeretne vásárolni.

Béla örömmel fogadta a hívásomat, szívesen mesélt a napelem rendszerről, ami már fel van szerelve a háza tetőszerkezetére. Pontos adatokat, árakat, azonban nem tudott fejből mondani, így azt ajánlotta, hogy keressem fel a sporoljnapelemmel.hu internetes oldalt, annak idején ő is onnan tájékozódott.

Nem húztam sokáig az időt, meg is kerestem a weboldalt, ahol nagyon sok lényeges információ van feltüntetve, sőt még a napelem rendszer áráról is írnak. Megtudtam, hogy a napelemek drága termékek, azonban okos befektetésnek számítanak, ugyanis biztosan megtérülnek, átlagosan tíz év alatt.

A napelemek biztos megtérülése a működési elvüknek köszönhető. A rendszer nappal megtermeli azt az áramot, amivel a ház áramellátásához szükséges lehet. Ennek köszönhetően nem a szolgáltatótól kell megvenni az energiát, hiszen a napelemek megtermelik azt. A nulla forintos, illetve a minimális összeget tartalmazó villanyszámlák, az évek alatt összeadódnak, ezáltal pedig rengeteg pénz takarítható meg.

Felmerült bennem azonban az a lehetőség, hogy mi történik, ha a napelemek nem termelnek elegendő energiát, valamint hogyan oldható meg, hogy mindig legyen áram a házban, akkor is, ha hosszú napokig nem süt ki a nap. Éjszaka és a napsütésmentes időszakokban természetesen a napelemek nem képesek az energiatermelésre, azonban ez nem jelenthet gondot, ugyanis a napelemek sokkal több áramot termelnek napközben, mint amit fel lehet használni. Az el nem használt áramot lehet akkumulátorokba tölteni, hogy aztán éjszaka arról tudjuk árammal ellátni az eszközeinket. Ez azonban kifejezetten drága megoldás, emiatt a szakértők szerint egy másik opciót érdemes inkább választani. Eszerint a nappal megtermelt áramnak azt a részét, amit nem tudunk felhasználni, a hálózatba juttatjuk, és gyakorlatilag eladjuk a szolgáltatónak, aki mindezért köteles fizetni. Este pedig ugyanúgy a szolgáltatótól vesszük az áramot, mint mindenki más, csak éppen ennek az árát napközben mi már meg is termeltük. Ennek köszönhetően az éves szaldós elszámolásnál ideális esetben ki fog jönni, hogy semmit nem kell fizetnünk az áramért, mivel a felhasznált energiát mi meg is termeltük. Ezáltal sok pénz spórolható.

A  napelem rendszer árak rengeteget csökkentek az utóbbi évtizedekben, így már nem tekinthetők elérhetetlennek. Sajnos úgy néz ki, hogy további árzuhanásra, azonban már nem nagyon lehet számítani, tehát aki szeretne napelem rendszert, annak érdemes most megvásárolni a berendezést. Ezt az energiaárak folyamatos áremelkedése csak méginkább megerősíti.

A sporoljnapelemmel.hu szerkesztői szerint nem érdemes attól félni, hogy a napelemek tíz éven belül tönkremennek és nem hozzák vissza az árukat. A megbízható cégek ugyanis a napelemek minőségét garantálják. A Sharp Solar például nem kevesebb, mint 25 éves teljesítménygaranciát vállal a paneljei minőségére. Ez azt jelenti, hogy 25 év múlva nem csak működni fognak a napelemek, de még a gyári teljesítményük minimum 80%-át is képesek lesznek biztosítani. Ennek értelmében tíz év alatt megtérül a napelem, és további tizenöt évig legalább 80%-on teljesít. Nyilvánvalóan ezek után is tökéletesen működhet, még akár hosszú évtizedekig. Tehát, ha megvásárolom a napelem rendszert, meglehet, hogy életem végéig nem kell aggódnom a villanyszámlák miatt.

Az már biztos, hogy a napelem rendszerbe érdemes fektetni, azonban ez csak akkor lehetséges, ha meg tudom fizetni a berendezés árát. Sajnos valódi árakról nem igazán lehet ezen a ponton beszélni, mivel minden ház, és benne minden család egyedi, ezért egyedi árajánlat is vonatkozik mindenkire. A szakértők a pontos ár meghatározása előtt számos tényezőt meg kell vizsgáljanak. Amíg nem tudják, hogy milyen az adott tető dőlésszöge, mik vetnek rá árnyékot, a nap melyik szakaszában, milyen tájolású egyáltalán a ház, és mekkora a család fogyasztása, addig nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni a napelem rendszer. Éppen ezért árkalkulátort, vagy ehhez hasonlót nem lehet megtalálni az adott oldalon. Ez azonban egyáltalán nem vette el a kedvem, sőt inkább azt mutatja, hogy igazi szakemberekkel állok szemben, akik nem szeretnek a levegőbe beszélni, ígérgetni.

Legalább egy telefonos beszélgetés, és egy helyszíni felmérés mindenképp kell ahhoz, hogy pontos árakat tudjanak mondani. Érdeklődni viszont természetesen bármikor szabad, az oldalon található űrlap kitöltése által, amivel árajánlatot lehet kérni. A cégnél a személyes helyszíni felmérés is ingyenes, hiszen csak ezután lehet beszélni arról, hogy tényleg kerülhet-e napelem rendszer a vizsgált házra, vagy sem.

Nem csak a hírportálokon olvasott cikkek, de az effajta reklámszövegek is nagy hatással vannak rám, hiszen sikerült meggyőzniük arról, hogy a napelem rendszer megvásárlása egy kényelmes környezetkímélő lehetőség.

Az űrlapot természetesen kitöltöttem, így az első lépést megtettem az ügy érdekében. Az űrlapon meg kellett adni az éves áramfogyasztást KWH-ban vagy forintban, néhány személyes adatot, elérhetőséget, illetve hogy honnan hallottam a weboldalról. A kitöltéssel nagyon hamar megvoltam, várom a cég munkatársainak a jelentkezését. Azt hiszem nem tudnak már olyan árat mondani, ami eltántorítana a napelem rendszer megvásárlásától, azonban reménykedem benne, hogy kedvező árat ajánlanak.