Napelem pályázat magánszemélyeknek lesz az én kiutam

Sok érdekes, új információval válhat az ember gazdagabbá, ha nyitott, és szívesen ismerkedik másokkal. Főleg, ha ezt olyan helyen teszi, ahol számos más területről, településről érkezett emberrel találkozhat. Ilyen például egy vendégház, egy panzió, ahol, bár akaratunk ellenére, de gyakorlatilag egy tetőn osztozunk számunkra teljességgel idegen emberekkel. Ha úgy adódik, hogy egyszerre megyünk nyaralni és egy helyen szállunk meg, akkor előfordulhatnak ilyen átfedések. Szokták is mondani, hogy a jó társaságot összefújja a szél, bár ehhez sokszor az is kell, hogy a másik fél kommunikatív legyen. Mert hiába van az embernek kedve beszélgetni, ha nincs kivel. Viszont amikor leginkább a napelem pályázat magánszemélyeknek kötötte le az érdeklődésemet, akkor pont sikerült olyan szállótársakkal összefutni, akik szívesen társalogtak, és egy csomó hasznos információval el tudtak látni.

A családommal igyekszünk eljutni nyaralni, kirándulni amikor csak tudunk. Legutóbb Debrecen környékét igyekeztük felfedezni, elvégre ha meg akarod ismerni a világot, előbb ismerd meg a hazádat. Azonban egy nagyobb hotelben lakni nem feltétlenül a legelőnyösebb, már csak azért sem, mert rendszerint sokkal drágább, mint például egy panzióban megszállni, ahol ráadásul a kiszolgálás is sokkal személyesebb. Plusz az emlegetett, kiszámíthatatlan társaság a másik vonzó benne. Plusz egy kisebb szállóban, vendégházban biztosan nem fog a személyzet lopni, sokkal becsületesebbek és egyenesebbek. Korábban volt már rossz tapasztalatom ilyen téren, egy üzleti úton egy nagyobb szállodában ellopták a fülhallgatómat és a töltőtollamat, mert valószínűleg nagyobb, értékesebb holmihoz nem mertek nyúlni. Így is csak az úton visszafelé tűnt fel a hiányuk, akkor meg már késő volt visszafordulni. Talán el is küldtek volna, hogy mit vádaskodom, az ő alkalmazottaik a legbecsületesebb, legrendesebb emberek a világon. Csak a szokásos dumák, amiket mindenki ismer. Egy ilyen kicsi panzióban, amit egy család tart fenn, ilyesmire nulla az esély.

Éppen ezért választottunk egy ilyet a feleségemmel. Volt egy szép nagy terasza ahová ki lehetett ülni, volt tűzrakó helye ahol lehetett sütögetni, és egy csomó kerti bútor, ahol kényelmesen el lehetett helyezkedni. Itt sikerült összeismerkedni azzal a házaspárral, akik aztán megosztották velünk, amit a napelem pályázat magánszemélyeknek kapcsán csak tudnak. Azt az oldalt is ők ajánlották, ahonnan rengeteg napelemes információt tudtak meg, és ahonnan végül az árajánlatot kérték a sajátjukra. Igazából úgy indult az egész, hogy fél füllel meghallottam, ahogy a férni éppen telefonál, valószínűleg az egyik rokonának, és neki újságolja, hogy mennyire jól sikerült a napelem telepítés. Elmondása alapján még csak szűk két hónapja van nekik fenn, de nagyon elégedettek, és biztosra veszi, hogy vissza fogja hozni az árát. Miután befejezte a beszélgetést, vettem a bátorságot, és megszólítottam, mert úgy érzékeltem, hogy egy kedves és beszédes ember, és nem is csalódtam. Nagyon szívesen beavatott abba, amit tudott.

Mindenekelőtt tisztáznunk kellett, hogy megvan-e a forrásunk a kiépítéshez, vagy nekünk is jól jönne a napelem pályázat magánszemélyeknek. Mondtam neki, hogy annyira azért nem vagyunk eleresztve, de valamennyit már gyűjtöttünk erre a célra. Mondta, hogy az nagyon jó, ugyanis a jelenleg futó programhoz 10% önerőt kell biztosítani, és utána lehet igényelni az államilag támogatott, 0%-os hitelt. Elmagyarázta, hogy a pályázat, mint olyan, jelenleg nem létezik, magánszemélyen nem folyamodhatnak vissza nem térítendő támogatásért. Ezen egy kicsit lelombozódtam, ugyanis bennem valamiért még az élt, hogy van ilyesmire lehetőség, bár tény, hogy jó régen olvastam bármit is a témában. Bennem még élénken élt a pályázati lehetőség képe, de ezek szerint ezen módosítottak idő közben. Mondta azonban, hogy semmi sincs veszve ugyanis lehet az MNB jóvoltából kamatmentes hitelt igényleni, amit jó hosszú időre kitolva is lehet törleszteni.

napelem pályázat magánszemélyeknek

Erről a kamatmentes hitelről azt érdemes mindenképpen tudni, hogy nem lehet a teljes összeget igényelni, rendelkezni kell hozzá 10% önerővel, aminek az összege attól függ, hogy mekkora rendszert szeretne valaki telepíteni. Egy 3-5 kW teljesítményű napelem rendszer már egészen normális áron elérhető bárki számára, aki rendelkezik a megfelelő forrásokkal, avagy ilyen formában igényel hitelt. Ráadásul a futamidő akár 20 évre is kitolható, ami lehetővé teszi, hogy nagyon kedvező törlesztőrészlet mellett lehessen vállalni az egész procedúrát. Ha valaki előbb szeretne túl lenni a dolgon, akkor persze választhat rövidebb időt is, de a befektetés 10-12 év alatt úgyis megtérül. Igen, ez gyakorlatilag befektetés, hiszen jócskán visszahozza az árát, és utána már csak haszna van. Az ingatlan árát is jelentősen megemeli, pláne ha mellette a többi korszerűsítés is el van végezve, mint például hőszigetelés, modern nyílászárók, új vezetékek, és a többi. Mindezen fejlesztésekkel még egy vidéki ház értékét is meg lehet duplázni. Mi azonban nem terveztünk egyhamar költözni, szóval inkább a spórolás a mi szempontunk.

A hapsi a figyelmembe ajánlott egy weboldalt is, ahol minden ehhez szükséges információ le van írva, közérthető és szakszerű formában. Mentesen a különböző szakzsargontól és kifejezésektől, amik egy hozzá nem értő ember számára felfoghatatlanok. Magukkal a napelemekkel kapcsolatban is rengeteg olyan infó található itt, ami máshol csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhető. Ezek aztán nagyon értik a dolgukat! Mindemellett pedig, ha az oldal üzemeltetőitől kérsz árajánlatot a rendszered kivitelezésére, akkor biztos lehetsz benne, hogy abszolúte az igényeidre szabott rendszert kapsz a pénzedért, ami hosszú évtizedekig fogja megkönnyíteni az életedet. És amellett, hogy teljes körű szolgáltatást biztosítanak, még az ügyintézésben is lehet a segítségükre számítani. Oké, nem csinálják meg az ügyfél helyett, végül is ők nem a NAV, de ettől függetlenül, ahogy az ipse mesélte, bármilyen kérdéssel és problémával találkoztak, ehhez a céghez fordulhattak. Nem csoda, nekik is érdekük, hogy az egyszeri megrendelő a pénzéhez jusson, nekik is ebből van a bevételük. Továbbá ha már kész van egy rendszer, akkor a karbantartását, ellenőrzését is vállalják, sőt, garanciát is vállalnak a munkájukra.

Mondjuk csak német és japán termékekkel foglalkoznak, hogy pontosak legyünk: német inverterekkel és japán, Sharp napelemekkel. A napelemekre egyébként is van 20 év gyártói garancia, ami ráadásul nem azt jelenti, hogy könnye meghibásodnak, sokkal inkább azt, hogy még két évtized elteltével is minimum a 80%-át tudják produkálni a gyári új állapotuknak. Gondoltam magamban, hogy ha valami, hát akkor ez tényleg aminőség és a hosszú távú befektetés biztos záloga. És az önerőnk is megvolt hozzá, szóval a feleségemmel akkor és ott eldöntöttük: ezt a céget fogjuk választani. Hazaérkezésünk után nem sokkal fel is kerestük az ajánlott oldalt, és az elhatározásunk csak még szilárdabb lett: minden igaz volt, amit egyszeri beszélgetőpartnerünk állított. Úgyhogy nem is teketóriáztunk már sokat, összeszedtünk mindent, amink volt és amire szükségünk lehetett, és belekezdtünk a folyamatba. Az első árajánlatérést követték a kapcsolatfelvételek, az előzetes árajánlat, a felmérés, és a többi. Már intéződik számunkra az MNB hitel, szóval bizakodónak lenni már felesleges, hiszen biztos, hogy lesz saját napelemes rendszerünk!