A hibás műanyag ablak majdnem a családi utazást is elrontotta

A legjobb barátnőm, akit Barbinak hívnak, hatalmas nagy utazó. Ő és a családja évente többször el szoktak menni nyaralni, vagy telelni. Ők tipikusan azok az emberek, akik egy-két hónapnál tovább nem tudnak egy helyben megülni. A nyaralásokról és az általuk látogatott szállásokról előszeretettel küld nekem is fotókat. Én is hasonló szeretettel nézegetem ezeket a fotókat, bár eléggé elszomorítóak tudnak lenni, amikor olyankor küldi őket, amikor én épp a munkahelyemen ülök, fáradtan és álmosan és néha még unatkozva is. Ilyen ez a Barbi, mindig csak a szívemet fájdítja!

Már megtanultam, hogy szeptember vége, vagy október eleje tájékán a Mátráról küldözgeti nekem a fotókat. Ősszel ugyanis Mátrafüredre szokott utazni a családja, hiszen ismernek ott egy kis panziót, ahol már bejáratott vendégek. Minden egyes évben oda mennek. Ebben az évben azonban majdnem változtatniuk kellett a terveken. És hogy mi miatt? Hát egy rosszul záródó műanyag ablak miatt…

Egy kis hiba is tud nagyobb károkat okozni

Igen, elsőre kicsit furán hangozhat, hogy képesek lettek volna lemondani az utazásról egy műanyag ablak miatt, de gondoljunk csak bele… Ha napokra elmennek, és nem tudják rendesen bezárni az ablakokat, mire hazatérnek, a lakás teljesen ki fog hűlni. Szépen kipanaszkodta magát nekem Barbi is, aki kétségbeesetten próbálta megtalálni a módját annak, hogy megoldódjon az ablak problémája. Persze elsőként az ablakosukat próbálták kihívni, hogy nézze meg, mi nem stimmel, de ő sajnos csak hetekkel később ért volna rá kimenni hozzájuk.

Megsajnáltam őket, hiszen tudtam, hogy mennyire fontosak számukra ezek az utak, hiszen ilyenkor tud csak igazán időt tölteni együtt a család. Főleg rosszul esne nekik, ha egy évtizedes hagyományt kellene megszakítani egy fránya műanyag ablak miatt. Próbáltam nekik segíteni, ahogy tudtam, így elsőként elküldtem nekik ezt a cikket: muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-beallitasa.html

Az ember azt hinné, hogy a műanyag ablakokkal sokkal kevesebb a baj, mint a fa ablakokkal. Nem sérül olyan könnyen az anyaga, jobban szigetel, nem vetemedik, stb… Lehet, hogy ez valóban igaz is, de ez nem jelenti az, hogy a műanyag ablakok esetében nem létezik semmilyen gyári hiba, vagy egyszerűen egy ablakos által a beszereléskor elkövetett baki.

Mindenre van megoldás

A muanyagablakom.hu oldalon mindenféle műanyag ablakokkal kapcsolatos kérdésre és problémára íródott egy-egy cikk. A muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-beallitasa.html oldalon számos olyan problémáról írtak, amit az ablak rossz beállítása okozhat. A huzat például attól áramolhat be a belső térbe, hogy a műanyag ablak nem áll megfelelően a keretében, és emiatt nem értnek össze a szigetelőcsíkok. Az így keletkező kis résen pedig könnyedén bekúszik az októberi hideg szél. Ha elég nagy a rés, akkor ráadásul nem csak a hideg levegő, hanem az eső is bejuthat a lakásba, és ez akár beázáshoz és a fal penészesedéséhez is vezethet.

Barbi is átfutotta a muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-beallitasa.html cikket, és “diagnosztizálta” az ablak hibáját. Utána pedig még lelkendezett is nekem, hogy “jaj, hát nem is akkora a baj, a bátyám egy pillanat alatt kikapja az ablakot!” Fogtam is emiatt a fejemet. Hiszen a cikkben is tisztán és érthetően leírták, hogy minden esetben érdemes szakképzett mestert kihívni az ablak szereléséhez, mivel nem biztos, hogy otthon csak úgy rendelkezünk a szükséges szerszámokkal, és tudással. Hogy megelőzzem az ablak-katasztrófát, úgy döntöttem, hogy inkább felhajtok nekik egy olyan ablakost, aki még a mátrai út előtt SOS ki tudna hozzájuk menni beállítani az ablakot. Találtam is egy ilyen mestert, bár meg kell, hogy valljam, nem volt egyszerű.

Az általam felkeresett szakember végül 2 napon belül elment megszerelni az ablakot, így a család gondok nélkül el tudott menni a megszokott túrájára. Mondhatni, megmentettem a barátnőm utazását, de az ablakot is.