Nyaralás és energetikai tanúsítvány?

Egy barátnőmmel úgy döntöttünk tavaly év közben, hogy kicsit elmegyünk kikapcsolódni, pihenni, mert a sok munka után megérdemeljük. Nézelődtünk az interneten a lehetőségek között, és ekkor rábukkantunk egy falusi tanyaházra, ami igen távol esik bármilyen lakóterülettől, így a zavartalan pihenés szinte garantált. Ki is választottuk a megfelelő időpontot, és nagyon vártuk, hogy végre utazhassunk. Egyrészről nagyon izgalmas volt egy új helyre menni, másrészt viszont kicsit tartottunk attól, hogy mit fogunk tudni csinálni a semmi közepén. Emiatt nem is kellett volna aggódnunk, mert mint utólag kiderült, nagyon sok program állt a szálláson a vendégek rendelkezésére.

Érdekessége volt a szállásnak, hogy a szállásadó maga is ott lakott a tanyán, ami abszolút nem egy hagyományos értelemben vett tanya volt, hiszen fel volt szerelve minden földi jóval. Éppen ezért alkalmunk volt kicsit megismerni a tulajdonos hölgyet, és megérdeklődni, hogy hogy jutott pontosan eszébe ez a vállalkozás, hiszen azért nem számított mindennapinak. Erre az volt a válasza, hogy tudta, szeretne kiköltözni a városból egy nyugodt területre, és mindig is tudta azt is, hogy a vendéglátásban szeretne dolgozni. Így jött az az ötlet, hogy nyisson egy tanyaszállót. Igen ám, de a régi házának eladásakor akadályba ütközött a hölgy.

Mint azt megtudta, 2009 óta kötelező kiállítani minden új építésű házra energetikai tanúsítványt, 2012 óta pedig ez a régi építésű házakra is vonatkozik. Viszont ő ezt nem tudta, hiszen soha senki nem említette neki, hogy egy ilyen dolognak utána kellene járni házeladáskor. Tudta, hogy nagyon gyorsan kell szereznie a házára egy ilyen tanúsítványt, hogy minél hamarabb el tudja adni. Szerencsére rátalált a www.e-tanusitas.eu oldalra, ahol nagyon sok hasznos információt tudott olvasni erről az egészről.

Az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az adott ház energetikai szempontból mennyire felel meg a különböző előírásoknak. Minél jobb besorolást kap a ház, annál gazdaságosabban lehet fenntartani, tehát annál kevesebbet kell költeni az olyan dolgokra, mint például a víz vagy a fűtés. De nem csak emiatt fontos a tanúsítvány, hanem amiatt is, mert ha magas besorolási kategóriába esik az adott ingatlan, annál többet fog érni, és annál több pénzt fogunk kapni eladáskor. Az előbb említett vállalat által kiállított tanúsítvány 10 évig jó, de fontos megjegyezni, hogy ha a házon változások történnek, mint például egy szigetelés, akkor új tanúsítványt kell kiállíttatni.

Az is egyértelműen fel van tüntetve, hogy az oldalon megtalálhatóak a pontos árak ingatlan típusa szerint. Ráadásul, ami a tanyaszálló tulajdonosának a legnagyobb meglepetés volt, az az a bejegyzés, ahol arról írnak, hogy ha valamelyik versenytársuknál kedvezőbb árat lát az ember, csak el kell küldenie a www.e-tanusitas.eu – nak, és ők azon az áron fogják megcsinálni az energetikai tanúsítvány kiállítását! Az országban egyedülálló módon Magyarország egészét lefedve folytatnak tevékenységet. Az ilyen vállalatok esetében az a megszokott, hogy egy adott területen belül működnek, de náluk ez nincs így.

Én magam is meglepődtem a hallottakon, hiszen még nem hallottam az energetikai tanúsítvány szükségéről. Pedig nagyon fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen vele, éppen ezért fogom én is terjeszteni ezt az információt, a www.e-tanusitas.eu oldalának megemlítésével, hiszen csupa jót mondott róluk a tanyaszállós hölgy. Az ember sosem tudhatja, mikor fog hasznosítani egy ehhez hasonló információt.