Korszerűsítjük a fűtést a vendégházban

Aki vendégházat tart fent, annak sokféle költséggel számolnia kell. Mindenki tudja, hogy egy nagy család több energiát, vizet és minden mást használ, mint két ember. Egy nagy ház fenntartása több pénzbe kerül, mint egy lakásé. Na most képzeld el, hogy mennyibe kerülhet egy több emeletes, több szobás fogadó fenntartása, amiben egyszerre több tucatnyian is lehetnek.

Ez nem kevés pénz, ezért gondolni kell a jövőre, és az olcsó megoldások helyett inkább olyanokra szavazni, amivel hosszú távon pénzt lehet spórolni. Ilyen fontos tényező például a fűtési rendszer. A fűtésre ugyanis nagyon sok pénz elmegy a téli hónapokban, és egy nagy ház felmelegítése és melegen tartása szinte egy vagyon, főleg, ha régebbi építésű, és nincs is teljesen jól szigetelve, mint ahogy a miénk se.

Mi már kicseréltettük a régi fa ablakokat, de most szeretném kiváltani a régi gáz fűtési rendszert egy modernebb, lehetőleg környezetkímélő megoldásra.

A szomszédtól, akinek egyébként szintén van egy vendégháza egy másik faluban, hallottam az elektromos fűtési rendszerekről. Már én is olvastam a padlófűtés előnyeiről, hogy költségkímélőbb tud lenni, ráadásul egészségesebb, mivel nem keringeti úgy a levegőben a port és az allergéneket. Arról nem is beszélve, hogy a környezetet is jobban kíméli, valamint sokkal biztonságosabb, mint a gáz, nincs meg a szénmonoxid mérgezés kockázata. De éppen tavaly lett kicserélve a járólap az egész fogadóban, és ha éppen most csinálták meg, nem akarnám rögtön fel is szedetni.

A fűtést megoldhatod a mennyezetről is

Ekkor olvastam arról a lehetőségről, hogy ezt az elektromos fűtési rendszert akár a plafonra is lehet szerelni. Első hallásra nem tűnik ez jó alternatívának, hisz általában azt hinnénk, hogy a mennyezeti fűtés csak fent érvényesül, egyébként meg nem érzünk belőle semmit. De míg a hagyományos gáz fűtés a levegőt melegíti, így esetében valóban nem lenne célszerű a radiátorokat a plafonra tenni, ez az elektromos fűtési rendszer azonban sugározza a hőt. Ami azt jelenti, hogy akár a plafonra szerelve is fel tudja melegíteni a szobákat, nem számít az elhelyezése.

Megnéztem, hogy milyenek a mennyezetfűtés tapasztalatok, és úgy vettem észre, hogy akik erre váltottak, azok a felhasználók is meg vannak vele elégedve. Ráadásul ez a rendszer nagyon kis eséllyel hibásodik meg, a cég is 15 év garanciát ad rá.

Valószínűleg beszereltetem ezt az új fűtési rendszer, mert hosszú távon megéri nekem ez a beruházás, és így a vendégeim is élvezhetik az egyenletes hőelosztás előnyeit. És egy vendéglátósnak mindig azt kell szem előtt tartania, hogy a vendégei jól érezzék magukat nála.