Felújítási munkálatok a vendégházban

Nagyon sokáig lamentáltunk rajta, de végül belekezdtünk a felújításba. Már csak azért is sokat kellett gondolkodni, mert nem csak a bevételkiesés jelent óriási nehézséget ebben az időszakban, de a munkálatok költsége is elég magasra jöttek ki, így nagyon meg kellett fontolni, hogy belefér-e ez most nekünk. Végül arra jutottunk, hogy egy szépen felújított vendégház, talán hamar visszahozza a kiesést, amit a felújítás ideje alatt elszenvedünk. És a költségeket is tudjuk minimalizálni, ha néhány dolgot mi csinálunk saját kézzel, és nem hívunk hozzá szakembert. Vannak olyan folyamatok, amiket nem lehet saját kézzel megcsinálni. Példának okáért át akarunk állni gáz fűtésről villanyra, és napelemet szeretnénk szereltetni a tetőre. ha már csináljuk, ott van a vezetékek cseréje is. Ezeket akkor sem csinálnánk mi magunk, ha megtudnánk csinálni, mert szakember kell hozzá, nincs mese. De a festés mondjuk egy olyan feladat, amihez nem kell feltétlenül szakember, még egy szak avatatlan, dilettáns kezdő is bármikor kifest bármilyen helységet, csak kellő mértékű precizitás kell hozzá.  Én például szeretek is festeni, kikapcsol a dolog, olyan, mint valami terápia. Az ember nem is gondolkozik, csak húzogatja a Tedi hengert és készül a nagy mű. Az egyetlen oka, hogy a festést most nem mindenhol én csinálom, hogy az átalakításkor szeretnénk néhány falra gipszkarton kiállásokat, és azt nem tudom rendesen megcsinálni, illetve ez így már együtt ját vakolással és gletteléssel is, ami viszont már szakértelmet kíván.

De ott van például a lépcsőkorlát. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert gyönyörűséges és minőségi acélból készült, nem egy mindennapi fakorlát, emeli a hely exkluzivitását. Nagyon szeretjük és óvjuk, de amikor elkészült, még teljesen más volt a hely elrendezése, és ma már nem igazán praktikus. Muszáj lenne, kicsit átalakítani. Nem olyan bonyolult maga az átalakítás, egy ügyes hegesztő pikk pakk megcsinálja. Apámnak van hegesztője és eléggé ért is hozzá, de teljesen elzárkózott tőle, hogy megcsinálja, mert korábban összeveszett a gázpalackossal, és azóta diszkriminálja őket, nem hajlandó gázpalackot venni senkitől. Természetesen felajánlottam, hogy majd én elintézem, de ettől is teljesen kiakadt és azt mondta, ha egy szobányi gázpalackot hozok ide, akkor sem fogja megcsinálni. Beszéltem egy szakemberrel, ő azt mondta, 1 hónap múlva tudna vele foglalkozni, annyi dolga van, de az nekünk késő! Próbáltam kigondolni, hogyan puhíthatnám meg apámat, miközben gázpalackost keresgéltem a neten. És hirtelen bekattant, mivel fogom meggyőzni.

Apám egy nagyon kalandvágyó és önérzetes ember, így az újdonságokkal lehet rajta fogást találni. Tudom, hogy régen széndioxid palackot használt a hegesztéshez, de most olvastam, hogy mennyivel jobb hatásfoka van a corgonnak, ami csak 18 % széndioxidot tartalmaz, a többi 82 % argon. Biztos voltam benne, hogy ezzel még nem próbált hegeszteni, és biztosan kíváncsi lehet rá, hogy milyen, így ne haboztam, gyorsan rendeltem egy corgon palackot, lesz, ami lesz alapon. Apám ment ki, mikor megjött a palack, ugyan is olyan telepet találtam, ahonnan kiszállítják, egy lépést sem kellett tennem érte. Kicsit aggódtam, hogy mufurc lesz a szállítóval, kiindulva a korábbi gázos iránti indulataiból. Mikor már fél órája nem jött be, akkor kimentem utána megnézni, mi történhetett.

Kimentem, erre látom, hogy kedélyesen elbeszélgetnek a gázos hegesztésről és hogy miben jobb a corgon, mint a széndioxid. Nagyon örültem az események alakulásának, hiszen itt már biztos voltam benne, hogy apám meg fogja csinálni a korlátot, és nem is csalódtam. Már aznap nekiállt, és nem egész egy hét múlva, készen is volt, pontosan úgy, ahogyan kellett. Már csak apróbb munkálatok maradtak hátra, mint festés és a parketta felcsiszolása, ami nem annyira időigényes, ellenben nagyon látványos lesz. Nagyon várom, hogy készen legyen, és újra fogadhassunk vendégeket.

A történet végére pedig egy apró megjegyzés: Apám az eset óta !naponta! rendel corgon palackot, és már szinte mindent összehegesztett, amit otthon fémből talált. Ennyit a nagy ellenkezéséről. Tudtam, hogy ha egyszer belekezd, nem fogja abba hagyni!