Végre tavasz, végre vásár

clamp-5046_1280Már alig vártam, hogy tavasz legyen, és meginduljanak a vásárok. Igaz, itt ahol mi lakunk, és a környéken elég sok vásár van. Nálunk kéthetente, a szomszédos településeken máshogy. Ti jártok vásárba?

A vásárok, és a hangulatuk

Sok féle vásárban jártam már. Van a hagyományos ruha vásár, ami sok helyen van, de nagyon szeretem például a kézműves vásárokat, a hagyományőrzőket is, ahol mindenféle a hagyományunkkal kapcsolatos dolgot, eszközt meg tudok vásárolni. De a szomszédos településen, havonta rendeznek egy nagy vásárt, de oda mindenhonnan jönnek, úgy a 100 kilométeres körzetben. Tavasztól késő őszig, míg a hó le nem esik, addig tartanak ezek a fajta vásárok.

Azt hiszem, a kedvenceim közé tartozik. Minden van, a lábostól, a fakanálig, a csirkétől kezdve, a nyúl, tehén, kacsa, kiskutya, ló…rengeteg állat, ezen kívül ruhanemű, az alsóneműtől, a kabátig, minden megtalálható, és persze étel, ital is van bőven. Ha csak azért megyünk ki, hogy nézelődjünk, még véletlenül se vigyünk magunkkal pénzt. Ha mégis, akkor biztos, hogy nem fogunk üres kézzel hazajönni. Nem tud az ember úgy elmenni, hogy ne találjon olyat, ami kell otthonra. Hol egy fakanál, hol krumpli, és itt, tényleg kedvezően tudjuk megvásárolni.

Persze, nem minden olcsó, de alkudni szinte kötelező.

Emlékszem, tavaly vásároltunk sok gyümölcsfát, és bokrot. Az eredeti ára, a bokroknak, amiket vásároltunk, darabonként 500 forint volt, a fáknak pedig 1500 forint. A tervünk az volt, hogy vásároljunk alma, körte, meggy, cseresznye, őszibarack, és sárgabarack fát, mindegyikből egyet. Ez 7 darab fa, közben ha 10 veszünk, majd 40% elengedtek a fának az árából. A bokorral szintén így volt, mert ott pedig ha kettőt vettem, akkor hármat vihettem, úgy leengedte az árát. nagyon jó vételt csináltunk.

Persze tudom, hogy sokkal jobb lett volna kertészetben megvásárolni ezeket, de én azt gondolom, mivel szép fák voltak, nem csinálunk rossz vásárt. Mindegyik fánk megeredt. Kettő volt, amelyik kicsit lassabban akart beindulni, de aztán észhez tért, és rendbe jött.

A vásárok hangulata

Olyan más egy ilyen helyen vásárolni, mintha bemennék egy boltba, vagy egy állatkereskedésbe, egy kisállatért. Itt még a nyuszik is helyesebbek, a szabadban. Biztosan te is jártál már vásárban, és ismered, a hangulatukat.

Tényleg, az embernek, úgynevezett vásárlási kényszere lesz. Minden alkalommal hozunk mi is haza valamit.

Tavaly a növények voltak a soron, idén azon gondolkodunk, hogy állatot kellene vásárolni. A gyerekek évek óta szeretnének nyuszit, és most, hogy közeleg, a húsvét, így még aktuális is a dolog. Persze azért alaposan át kell rágni minden állat sorsát, hiszen mi azok a felelős állat tartók szeretnénk lenni, akik felelősséggel tartoznak az állatukért, és nem csak fejetlenül vásárolna meg egy-egy állatot, hogy ha majd nem kell, akkor megszabadulunk tőle.

Emlékszem, egyik évben, szerencsétlenül jártak az egyik ismerősömék. Autóval jöttek, elmentek a vásárba, körbementek, vásároltak, ezt azt, aztán az autóhoz visszatérve, bepakolva, persze kellő fáradtan, haza akartak indulni, de az autó másképpen gondolta. Nem indult nekik, hiába próbáltuk betolni, bikázni, mindent, de valami nem volt jó mégsem.

Még jó, hogy az egyik ismerősünk, olyan cégnél dolgozik, hogy személyszállítás foglalkozik, így fel tudtuk hívni, hogy jöjjön segíteni nekik. Szerencsétleneknek, valahogyan haza kellett jutni, és tetejében, akkor vettek kiscsibéket, is, azoknak pedig sokáig nem jó dobozban lenni.

Azért az élet produkál néha vicces dolgokat, és történeteket.