Technológia: csak a fiataloké?

Sokan úgy gondolják, a technológia a fiatalok terepe. Így voltak ezzel a szüleim is nemrégiben. Bármikor, amikor valamilyen új kütyüről beszéltem nekik, ők csak legyintettek, mondván: ők már túl öregek ehhez. Az okostelefonnal is nagyon nehezen barátkoztak meg, és telefonáláson és sms küldésen kívül másra nem is nagyon használták. Hiába mutogattuk nekik a tesóimmal a különböző appokat, amik megkönnyítik az ember életét, ők hajthatatlanok voltak.

Mikor feltűnt, hogy egyre többet panaszkodnak a rádióra – már nem játszanak olyan jó számokat, mint régen -, úgy döntöttem, hogy ennek véget vetek, és elhatároztam, hogy megismertetem őket a bluetooth csodájával. Anyukám szülinapja épp megfelelő alkalomnak tűnt erre. Sok keresgélés után találtam egy bluetooth-os hangszórót, amit meg is rendeltem neki ajándékba. A hangszóró bluetooth kapcsolattal összeköthető az okostelefonnal, és így bármilyen számot lejátszhatnak arról valamelyik app segítségével. Úgy gondoltam, hogy a kütyü kezelése olyan egyszerű, hogy anyukámnak se lesz gondja vele. És végül is igazam lett.

A kezdeti idegenkedés után hajlandó volt leülni velem egy fél órára, hogy elmagyarázzam, hogyan működik a bluetooth. Csak bekapcsolja a hangszórót, aktiválja a telefonján a bluetooth-t, kiválasztja az eszközt, és már indíthatja is a kedvenc számait. A kis hangszórót pedig magával viheti bárhova, még a kertbe is. Anyukám lassan megbarátkozott a kütyüvel, és mostanában már mindenhova magával viszi. Sőt, apukámnak is megtanította, hogyan használhatja, aki mára szintén szerzett magának egyet. Ennyit arról, hogy az idősek nem értenek a technológiához.