Talán már túl késő?

Már egy ideje nyomasztott a gondolat. Nem tudtam, hogyan mondjam el, aztán végül úgy éreztem, hogy nem bírom tovább, muszáj kiadnom magamból. Elég volt a hazudozásból, elég volt az elhallgatásból, tudatlanságból, a tehetetlenségből, és a süket fülekből. Mindenkinek tudnia kell, mi folyik itt. Együtt erősebbek lehetünk, és még visszafordíthatjuk azt, ami ha így megy tovább, biztosan bekövetkezik. Még van időnk változtatni.

Bár ez egy rendhagyó bejegyzés lesz – és előre elnézést kérek mindenkitől a hangvétel miatt -, tényleg fontos dologról van szó, ami mindannyiunkat érint.

Tudtad, hogy hetente egy egész bankkártyányi műanyagot eszel meg?

Igen, elég rosszul hangzik. Ezt a kutatási eredményt nemrég olvastam a világ legismertebb civil természetvédelmi szervezetének internetes honlapján. Ez az egy mondat csapott úgy arcon, hogy felnyílt a szemem.

Sajnos szerintem sokan nem is vagyunk tisztában vele, hogy milyen hatásai vannak a környezetszennyezésnek a bolygónkra, és mik is azok, amiket mi is tapasztalunk a saját bőrünkön. Normálisnak gondoljuk, hiszen benne élünk – pedig nagyon nem így kellene működnie a dolgoknak. Nem csak az óceánok mélyére, és az Antarktisz legvégső pontjára jut el a műanyagszennyezés káros hatása – hogy csak egy dolgot említsek a sok rettenetes következményből: nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag részecske hull az égből nap mint nap a fejünkre, amit nem csak mi, hanem gyermekeink, háziállataink is belélegeznek. A haszonállatok húsában, akik a szennyezett termést eszik, is kimutatható jelentős mértékű műanyag.

Bár le kell szögezni, hogy Földünk történetében mindig is voltak melegebb és hűvösebb időszakok, de a változásokhoz több ezer, tízezer esetenként még hosszabb időre volt szükség. Hihetetlenül hangozhat, de egykoron az Antarktiszt a mai több ezer méter vastag jégtakaró helyett dús erdők fedték, egy lehűlési időszakban a Kárpát Medencét pedig végtelen fenyőerdők, vagy tundra hódította meg. Az, hogy Földünk jelenleg egy felmelegedési periódusban van tény, csupán az a kérdés, hogy ebben mekkora szerepet játszik az ember jelenléte és tevékenysége. A vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy a nagymértékű iparosításnak köszönhetően a globális felmelegedés felgyorsult, a hőmérséklet-növekedést pedig egyértelműen, 2/3 részben mi okozzuk!

Mit tudunk tenni?

A szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagmentességre törekvés, az újrahasznosítás mind-mind kis lépések, amiket könnyen alkalmazni tudunk a mindennapokban, és hatalmas változásokat tudunk velük elérni.

Az igazán nagy baj az gyárakkal, iparokkal van.

Ha olyan cégeket támogatunk, akik odafigyelnek már csak a vegyszermentes termékelőállításra, és tőlük vásárolunk, lesz elegendő profitjuk további fejlesztésekre, amikkel még környezetkímélőbb módon tudják lebonyolítani a termelést. A megújuló energiaforrások által környezetbarát módon hozható létre hatalmas, akár állami szintű termelők számára is az áram és a melegvíz.
Manapság egyre több napelem pályázat és egyéb támogatás érhető el az alternatív energia felhasználásával kapcsolatban, a felszerelésétől a passzívházak építéséig. Ezt egyelőre egyéni háztartások aligha tudják megengedni maguknak, hiszen hatalmas befektetésről van szó, de vállalkozóként a támogatás mellett teljes mértékben kivitelezhető, és számos egyéb előnnyel is jár.

A napelem pályázat 2020-ig tartó, akár hárommillió forintos, vissza nem térítendő támogatást is jelent. A hivatalos napelem pályázat felhívás részleteit, és kritériumait érdemes átolvasni, mert nem mindenki jogosult rájuk.

Ha van lehetőségünk – tegyünk a környezetünkért, és változtassunk! Bár nekem lenne cégem a szépségiparban! Tudom, hogy a világon egyre többen csatlakoznak a mozgalmakhoz, de nagyon félek, hogy mire mindenkinek felnyílik a szeme, már túl késő lesz.