Szövetségben: e-tanusitas.eu

Biztonság? Védelem? Sokat gondolkoztam arról, hogy az a cikk, amely most felkerül erre a blogra, miről is szóljon igazán. Ugyanis ez a téma nem hangzik olyan érdekesnek. Mármint, ha arról fogok írni, hogy energetikai tanúsítvány, talán nem kapok sok kattintást. Nem is baj. De szeretném, ha érdekes lenne egy kicsit ez a téma. Mert eléggé fontos dologról van szó.
Az emberek többsége, amikor leérettségizik, szakmát szerez, esetleg diplomát, és elkezdi a saját életét, nem nagyon tud arról, hogy mi is az az energetikai tanúsítvány. Mert ezt nem tanítják középiskolába! Ahogy sok minden mást se! Rengeteg olyan fontos dolog van, amiről nem tanulunk, aztán mi marad? Az internet, esetleg az ismerősök. Vagy felnövünk úgy, hogy nem is tudunk róla. Aztán mások meg meglepődnek, hogy nem tudjuk. Én, amikor 16 évesen tervezgettem az elköltözést, nem tudtam mi az a rezsi. Ciki vagy nem, még az érettségibe se volt benne. Akkor honnan tudnám? Honnan tudnám, hogy a szüleim miért mennyit és hogyan fizetnek? Persze, Google-n megnéztem, és rájöttem. Nem nagy dolog. De mégis… És most, itt állok, hogy végre utána néztem annak, hogy mi az az energetikai tanúsítvány. Nem, nem egy ismeretlen pokémon!

Miután minden végigpörgettem az https://www.e-tanusitas.eu/ oldalt, végre találtam releváns információkat. Ugyanis egy 2012-es törvény miatt minden eladó lakásra, ingatlanra, házra kötelező kiállítani energetikai tanúsítványt. Ez a tanúsítvány összefoglalja, hogy milyen állapotba van az épület energetikai szinten, hiszen energiafelhasználásunk több, mint 40%-át épületeink fenntartására fordítjuk. Az energiatanúsítvány a szükséges és esetleg végrehajtható felújításokról is tájékoztat.
A tanúsítvány kiállításának érvényességi ideje 10 év. És az oldalon 12-24 óra alatt kiállítják, tehát nem kell sokat várnunk. Elintézzük ezt az apró dolgot, és utána nyugodtan adhatjuk el házunkat és nyugodtan aludhatunk.
Rendben, persze tudom, hogy a kortársaim többsége 20 évesen nem épp házeladással foglalkozik, nincs is mit eladni, de ha esetleg örökölnek az elhunyt nagyszülők után egy kis lakást, vagy hamar találnak jó állást, és úgy döntenek, hogy érdemes venni egy lakást, mint sem a mérhetetlenül magas albérlet árakat fizetni. Ez a törvény pedig védi az eladót, de legfőképp a vevőt. Bizony, vigyázni kell, hogy ne vágjanak át, mert a mai világba sosem lehet tudni.
Ha felmegyünk az e-tanusitas.eu oldalára, akkor egy élő ügyfélszolgálat, vagyis egy chatbot máris rendelkezésünkre áll. Bármilyen kérdést be lehet írni és máris a rendelkezésünkre áll. Egy telefonszám is megvan adva, amelyet bármikor lehetőségünk van hívni, ha nem akarunk már a chatbottal vacakolni. Esetleg lehet kérni a rendelés felvételt, amelynek keretében ők hívnak minket reggel 8 és este 8 között. A rendelés felvétel természetesen ingyenes. Az oldalon egy pár véleményt is lehet olvasni, amit különböző emberek írtak különböző településekről. Ez nagyobb biztonságot nyújt, hiszen egy jó szolgáltatás több oldalról is leinformálható, és szabadon hagyja, hogy az emberek véleményt formálhassanak a szolgáltatásról. Sőt, akár meg is osztja, de legalábbis engedélyezi a közzétételt.
És hogy mennyi az összeg, amit erre kell szánnunk? Nem sok. Legalábbis, ha úgy vesszük, hogy 10 évre szól, úgy tényleg parányi. És ráadásul akciók is vannak! A lakás árak 13 990 forinttól kezdődnek, de nem kell sokáig menni, hiszen ez az összeg a maximum 40 m2-es házakra vonatkozik, onnantól fogva pedig pár ezressel változik. A családi házak picit nagyobb összegről indítanak, de itt is maximum 30 ezer forintról van szó, amit mind mondtam, csak egyszer kell kipengetni. Ja, és az árba benne van a helyszíni felmérés is! Bizony!
Így tehát mindenkinek ajánlom, hogy nézzen utána az energetikai tanúsítványnak, készíttesse el, és ne hagyja figyelmen kívül ezt a ma már egyszerűen elintézhető formaságot, hiszen egy jogi vitába véleményem szerint senki se keveredne szívesen.