Össze van kötve a talpunk és a fejünk?

Lehetséges lenne, hogy a talpunk megmasszírozása elmúlasszon egy fejfájást? Hatékony lehet-e a talpmasszázs fejfájás ellen? Sokan azt állítják, hogy igen. Egy elmélet szerint a talpunkon minden egyes szervünkhöz egy adott pont kapcsolódik, aminek a masszírozásával, stimulálásával gyógyíthatjuk az adott szervet.

Ez az elképzelés meglehetősen ősi. A Távol-Keleten is nagy hagyománya van, de találtak olyan, több mint négyezer éves egyiptomi falfestményt is (Ankhmahor sírjában), ami egyes értelmezések szerint egy hasonló kezelést ábrázol.

Ezt az eljárást egyébként ma reflexológiának nevezik, és számos kutatás foglalkozott azzal, hogy van-e tudományos értelemben vett validitása. Ezek a vizsgálatok vegyes eredményeket mutatnak, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a reflexológia hatékony gyógymód lenne – bár egyes vizsgálatok alapján van fájdalomcsillapító hatása.

Az azonban vitathatatlan, hogy a masszázsnak vannak pozitív élettani hatásai. Sőt, bizonyos típusú fejfájásokra is jó, ezt saját tapasztalatból állíthatom.

Engem például sokáig vissza-visszatérő, lüktető fejfájás gyötört, amit szerintem főként a stressz okozott. (Alaposan kivizsgáltattam magam, és semmilyen szervi okot nem találtak az orvosok.)
A munkám miatt rendszeresen járok Budapesten, és az egyik ilyen alkalommal, egy kollégám ajánlására kipróbáltam egy thai fejmasszázst a Karma thai masszázs szalonban. Első körben mindenesetre a fejemet, és nem a lábamat masszíroztattam meg. 😉

Olyan érzés volt utána, mintha konkrétan kiengedték volna a fejemből a gőzt. Csökkent a stressz-szintem és a fejfájásom is, ráadásul élménynek sem volt utolsó. Azóta valahányszor Budapesten járok, elnézek hozzájuk, mert egészen szuper, amit csinálnak.

Amikor erre nincs alkalmam, akkor én magam masszírozom a fejemet, vagy megkérem rá a feleségemet. Igaz, hogy ez közelében sincs annak, amit a profik csinálnak, de a semminél sokkal jobb. A fejfájásom mindenesetre majdnem teljesen elmúlt, sokkal ritkábban, és sokkal kisebb intenzitással jelentkezik.

A fejmasszázs egyébként ellazítja az izmokat a nyakban, csökkenti a feszültséget, a stresszt. Jó hatással van a szemekre, a memóriára és a szellemi teljesítőképességre. Valahol azt olvastam, hogy a hajhagymák működését is serkenti. Bár ezt a masszőröm nem erősítette meg, azért reménykedem benne, hogy igaz: az én koromban már minden hajhagymára szükség van. 😊

Visszatérve a talpmasszázsra és a reflexológiára: a szalonban, ahova járok, talpmasszázzsal is foglalkoznak. A kollégám, aki ajánlotta őket, főleg a lábát masszíroztatja náluk, és esküszik rá, hogy amióta oda jár, jobb az egészségi állapota.

Nem tudom, a dolog placebo-e vagy sem, de úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom. Abban nem hittem, hogy a talpmasszázs fejfájás ellen is használna, de úgy okoskodtam, hogy ha csak fele olyan jó hatással lesz a lábamra, mint a fejmasszázs volt a fejemre, akkor már megéri a dolog.

Nem is kellett csalódnom. Fantasztikus élmény volt. Az a mindennapi feszültség, ami az ember lábfejében a gyaloglástól és a cipőhordástól felhalmozódik, egyszerűen eltűnt. És ki tudja? Lehet, hogy még a fejfájásomnak is használt. Egy óriási baj van ezzel a lábmasszázzsal: függőséget okoz. 😊

Most pedig már nem tudom eldönteni, hogy ha időm van elmenni hozzájuk, akkor a fejemet, vagy a lábamat masszíroztassam meg…