Milyen tárhelyet ajánlok bloggereknek?

Sokan szokták kérdezni, hogy milyen tárhelyet ajánlok azoknak, akik bloggerkedni szeretnének. Én alapvetően elégedett vagyok a saját szolgáltatómmal, mert szerintem mindent tud, amire nekem szükségem van, úgyhogy elsősorban őket szoktam ajánlani. De azért a sok kérdés után körbenéztem a piacon és találtam egy-két nagyon jó ajánlatot még.

Jó blognak nem kell tárhely?

Amikor az ember blogtárhelyet keres, én általában csak vakarom a fejem. Szerintem akkor érdemes saját tárhelyet vásárolni, ha nagyon-nagyon-nagyon komolyan gondoljuk a blogolást. Én azért döntöttem úgy, hogy saját tárhelyet vásárolok, mert nem csak a bloghoz, de még sok más célra is használom. E-mail fiókokat hoztam létre, töltöttem ide fel rengeteg fotót és sok-sok adatot még, amikre így vagy úgy szükségem van.

Ha nagyon szeretsz blogolni, biztos vagy benne, hogy akkor is folytatod majd, ha egy fillért sem keresel vele, vagy ha eltelik 5-10 év is, akkor szerintem ne elégedj meg azzal, amit a különböző ingyenes blog-kliensek kínálnak neked! A saját tárhelyed és domain neved függetlenséget és biztonságot adhat, sőt, adatvédelmi szempontból is előnyösebb.

Szóval, én úgy éreztem, nekem megéri saját tárhelyre váltani, amivel szabadon mozoghatok az online világban.

Modern és biztonságos

A saját tárhely legnagyobb előnye, hogy sok szolgáltatónál még a legkisebb csomag is akkora, hogy egy átlagos felhasználó nem nagyon fogja kihasználni azt. Néhány szolgáltató a lefoglalt domain név mellé ad valamilyen minimális tárhelyet, akár úgy is hirdeti, hogy ez “ajándék”, de valójában csak azért van rá szükség, mert így azonnal fel lehet építeni valamilyen egyszerűbb honlapot a domainre. Máshol a tárhelyhez jár domain név foglalási lehetőség – ennek szintén hasonló a célja.

Mikor nekem kellett tárhelyet foglalni, én inkább egy nagyobb csomagot választottam. Így akár több domaint is üzemeltethetek ugyanarról a tárhelyről, ráadásul az sem gond, ha egyszer-egyszer mondjuk a családi videóimat is de tenném fel, vagy olyan adatokat tartanék itt, amit nem szívesen tárolnék a felhőben.

Most megnézegettem, hová fordulnék, ha újból meg kellene hoznom ezt a döntést. Nekem a legjobban ez a szolgáltató jön be: rackforest.com. Nagy sebességű SSD tárhelyük van, biztonságos és modern hardveres megoldásokkal. Ez egy blognál azt jelenti, hogy a személyes adataink, például az archivált bejegyzések, a végül nem publikált fotók, a felhasználóink adatai biztonságban vannak és attól sem kell különösebben tartanunk, hogy valaki ellopja a teljes bloganyagot, a blog valamennyi bejegyzését letörli például – bár azért a biztonsági mentésről nem szabad megfeledkezni. (Ezt ez a szolgáltató egyébként automatikusan is megteszi helyettünk, nekünk. Még az e-mail rendszerekről is készít mentést, ha arra szükség van.)

Honnan tudhatjuk, hogy jó a tárhely?

A legjobb, ha megnézzük, hogy mit árul el szolgáltató honlapja. A Rackforest.com-on például minden olyan adat szerepel, amelyik egy webmesternek, informatikusnak fontos lehet, nem csak gigabyte-ok és terrabyte-ok szédítik a közönséget.

Kiderül például, hogy

  • A szervereken cPanel fut. Ez egy linuxos, grafikus interfész, aminek a segítségével könnyebben kezelhetjük a tárhelyen lévő adatokat, nem kell programozni, parancsokat megtanulni.
  • Megoldják a szerveren bérelt tárhelyek erőforrás használatát. A Cloud Linux limitálja, hogy egy felhasználó milyen erővel használhatja a szervert. Ez elsőre rosszul hangzik, de valójában annyit jelent, hogy ha nekünk nagyobb forgalmunk lesz hirtelen, akkor a többiek fiókjai nem lassulnak be. Ugyanígy a mi tárhelyhasználatunkat sem befolyásolja, ha egy “funkciógigász” működik mellettünk. Ez nagyon fair dolog, ráadásul senki nem fogja a supportot hívogatni a nehezebb időszakokban. Minden zökkenőmentes marad.
  • Könnyen telepíthetjük a legtöbb CMS (tartalomkezelő rendszert – Joomla, WordPress és társai) rendszert a Softaculous Installer  segítségével – ha nincs mindig kéznél egy rendszergazda, akkor a magunkfajta magányos bloggernek ez nagyon fontos. Ki lehet választani a különböző PHP verziókat és az engedélyezett blokkokat is, így profi fejlesztői környezetet kapunk.
  • Védenek a webes támadások és a rendszerszintű kalózkodás ellen is. Olyan rendszert használnak, ami kivédi a népszerű tartalomkezelők sebezhetőségeit. Ez nagyon hasznos megoldás.

Kell-e nekem a megatárhely?

Természetes a Rackforest.com is kínál kis csomagot, amelyik napi 1000 látogató kiszolgálására elég. Ez tökéletes választás, ha például kisvállalkozók, egyéni vállalkozók vagyunk és bemutatkozó weblapot készítenénk, olyan oldalt, amiről a vevőink, klienseink egyszer-egyszer tájékozódnak, de egyébként nem látogatják “csak úgy”. Egyébként 5 domain nevet lehet a legkisebb csomaghoz rendelni, akár 5 különböző honlapot is felhúzhatunk így.

Én bloggerként inkább nagyobb csomagot választanék, hátha előfordul, hogy címlapra kerül az oldalunk. Nagyon szimpatikus, hogy bármelyik tárhelyhez korlátlan mennyiségű e-mail postafiók rendelhető. Ez például cégeknek, szerkesztőségeknek is nagyon jól jön.

Az óriási méretű tárhelyeknek inkább már akkor van jelentősége, ha az ember webáruházat üzemeltet. Minél nagyon árukészlettel dolgozik, annál fontosabb, hogy jól működjön a honlapja. Ha nem elég nagy és elég széles kapacitású a tárhely, akkor a terheltebb időszakokban nagyon sokat lassulhat a vásárlás, lassan töltenek be az oldalak, jelennek meg a képek. Amikor a vásárlási folyamat során egy rakás oldalt kell meglátogatni (rendelés összesítése, cím megadása, adatok megadása, stb), sok vásárló türelmetlen és inkább kilép a kosárfolyamatból. Ha nem elég gyors ilyenkor az oldal, akkor egyszerűen azt sugalljuk a vásárlóknak, hogy alig-alig döcögve működik minden.

Miért fontos jó tárhelyet választani?

Jó tárhely = jobb eredmények. Nem csak egy webshopnál, de egy honlap esetében is. Ha jó a tárhelyed, akkor:

  • Nem fog annyiszor leállni a honlapod, nem jelentkeznek olyan sokszor hibák a túlterheltség miatt. Nem kell attól félned, hogy “csúcsidőben” leáll a honlapod és olvasókat veszítesz.
  • Jobb helyre kerülhetsz a keresőben, mert a Google az oldal betöltési sebességét is méri. Ha gyorsan töltődik az oldalad, az előnyt jelent a konkurenciával szemben.
  • Zöld. Mármint nem a szerveren villog ledek, hanem a tárhely energiafelhasználása. A jó és modern szerverek, hardveres megoldások sokkal kevésbé terhelik meg a környezetet,mint a régi, lassabb, komótosabb vasak.

A jobb konverziók viszont főleg azoknak számítanak, akik webáruházat üzemeltetnek.

Bloggerként a legfontosabb, hogy a tárhelyünk sok lehetőséget kínáljon és megbízható legyen. Ha megfelelő méretű tárhelyünk van, akkor:

  • Simán készíthetünk nagy fotógalériákat, több száz képből álló portfoliót. Fotós bloggereknek ez szuper lehetőség.
  • Akár saját magunk is hostolhatunk videókat. Ha elég robusztus a szolgáltatás, akkor nem kell a tartalmainkat valamelyik videómegosztóra feltölteni, hanem akár mi magunk is tárolhatjuk a saját tárhelyünkön. Ez azt jelenti, hogy akár exkluzív tartalmat és készíthetünk, nincsenek olyan megszorítások, mint mondjuk a YouTube esetében. Esküvői videók, rendezvényfilmek esetén ez például nagyon jó lehetőség. Ha szeretnénk, akkor a videót egy linkkel le lehet tőlünk tölteni. Védhetjük azt egy jelszóval és akkor senki illetéktelen nem fog hozzáférni.
  • Adhatunk a honlapunknak különböző funkciókat. Lehet rajta kalkulátor, fórum, és rengeteg más fejlesztés. Az oldal simán bírni fogja.

Érdemes tehát az elején egy jó ár-érték arányú tárhelyszolgáltatásba fektetni. Ha ez sikerül, akkor egy hosszú távon is stabilan működő, kényelmesen használható weblapot kapunk.