Mi mindenre jó egy 100%-os tisztaságú illóolaj?

Sokan vásárolnak különféle illóolajokat otthonra, saját felhasználásra, de külön szakmai és kozmetikai ág is épült az illóolajos kezelésekre. Elsősorban nem az illatosítás a cél ilyen esetekben, hanem a különböző illóolajok jótékony- és gyógyhatásának kihasználása a bőrön, a hajon, esetleg sebeken, bőrhibákon. Már a népi gyógyászat is használt gyógynövényeket és olajokat, amiket vízgőz desztilláció segítségével állítanak elő a virágokból.

A levendula olaj száz arca

Ilyen illóolaj például a levendula olaj, aminek sebgyógyító, bőrnyugtató, rovarriasztó, antibakteriális, keringésjavító, korpásodásgátló, hajápoló hatását már elődeink is ismerték. A levendula olajat fel lehet használni belélegezve is, ilyenkor párologtatóba, aromalámpába vagy aroma diffúzorba teszik. Be lehet lélegezni közvetlenül az üvegből is vagy pedig külsőleg alkalmazni, de a bőrre való csepegtetés előtt hígítani kell egy hordozó olajjal. Sokan emlékezhetnek még a nagyi ruhásszekrényére, rovarriasztó hatása miatt ott is érdemes kipróbálni a levendula szárított virágait, bár manapság nem igazán találkozunk már ruhamollyal.

Fontos a minőség, ne legyünk megengedők, ha illóolajról van szó

Minden illóolajnál, így a levendula olajnál is nagyon fontos a növény minősége, hogy már a levendula virága is természetes legyen, ne kezeljék semmilyen szerrel vagy mesterséges anyaggal. Az illóolaj teljes egészében a növényből készül, a legjobb minőségű növényekből lesz a tökéletes olaj. Ezek után joggal gondolhatná az ember, hogy akkor rendesen elkérik a levendula olaj árát, de ez nem így van, a különféle webshopokban elérhető áron találjuk meg, például itt is: humanityaruhaz.hu/termek/levendula_100_tisztasagu_termeszetes_illoolaj. Az igazi, 100%-os tisztaságú illóolajok nem tartalmaznak hozzáadott hígítószert, alkoholt, oldószert, adalékanyagokat, tartósítószert. Minden esteben érdemes alaposan utána járni, hogy milyen minőségű és tisztaságú olajat veszünk, mert utána azt fogjuk belélegezni vagy a bőrünkön használni.

Nem mindenkinek ajánlott a levendula olaj, de akinek igen, az használja bátran

Nem mindenkinek bírja a bőre a levendula olajat, még másik olajjal hígítva sem, előfordulhat bőrpír és allergiás reakció. Éppen ezért érdemes egy nappal a tervezett használat előtt bőrpróbát végezni és a kézen egy kis helyen kipróbálni az olajat, majd megvárni, hogy másnapra kipirosodik-e. Bár számtalan jótékony hatása van a levendula olajnak, nem javasolt a használata kisgyermekek és várandós nők esetében, mert a jellegzetes, karakteres illat megterhelheti a szervezetüket. Ha a levendula olajat krémekbe vagy szappanokba szeretnék felhasználni, arra is tökéletes választás az illóolaj. A megfelelő adagolás mellett keverhetjük testápolóba vagy arckrémbe, így kihasználhatjuk bőrnyugtató és ápoló hatását.