Manapság egyre népszerűbbek a külföldi munkák

mountains-466223_1280Hogy mi ez a nagy népszerűség, és hogy miért szeretnek a fiatalok külföldre menni dolgozni. Bár az sem igaz teljesen, hogy csak a fiatalok mennek ki dolgozni.

Kik mehetnek külföldre dolgozni

Azt gondolom, a környezetem tapasztalata alapján, hogy egyáltalán nincsen korhoz kötve, és egyre jobban megoszlanak az arányok. Ugyan olyan szükség van, egy fiatalra, mint egy középkorura.

Persze, ezzel nem azt mondom, hogy nem talál könnyebben, egy huszonéves munkát, mint egy negyvenes. Hiszen, mindenki igyekszik fiatalokkal feltölteni a munkaerőket, azt gondolván, hogy ők jobban terhelhetőek. Persze ez valahol így is van, de egy újonnan kikerülő fiatalban, nem biztos, hogy van annyi elszántság, és ambíció, mint egy harmincas, vagy egy negyvenes korosztályban. Hiszen, ők már tudják, mi az a munka, mit is várnak el tőlük?

A munkalehetőségek széles választéka

Számos lehetőség közül válogathatunk. Ausztriában rengeteg hotel, panzió, étterem van, és a külföldről bejövő munkaerővel próbálják feltölteni, a rengeteg állást. Egy szállodának, rengeteg alkalmazottra van szüksége. De vegyük csak sorjában őket.

Szükség van, rögtön a bejáratnál lévő recepciós pultnál egy alkalmazottra, és természetesen, egy kevés is, bár ez függ, a szálloda nagyságától is. A szobákat, közlekedőket rendben kell tartani, így már szükség lesz egy szobalányra is. A hotelek, szállodák ellátottságától függetlenül, az étkezés lehet napi háromszori, de akár félpanziós is. Ezeknek az elkészítésére szükség van, egy megfelelő végzettségű szakács alkalmazottra, neki pedig segítségre van szüksége, hogy mindent amire szüksége lehet, a keze alá tegyék, ő lesz a kézilány. Az étel, nem maradhat a konyhán, így szükség lesz számtalan pincérre, hogy kivigyék őket a vendégeknek, vagy a svédasztalra helyezzék.

Összesítve, öt kategóriában lehet gondolkodni, ha külföldre szeretnénk menni dolgozni.

Mi szükséges hozzá

A fontosabb, és nagyobb tudást igénylő szakmákhoz, mint a szakács, és a pincér, ide mindenképpen szakmai végzettség szükséges. Tehát, hiába rendelkezünk, eladó szakmával, főzni ne akarjunk a konyhán, de már kézilányok lehetünk, némi tapasztalattal.

A másik három szakmára, nem igazán van szakirányú végzettség, inkább, a tudás, és az ismeret, tapasztalat számít. Míg egy recepciósnak szüksége van nagyon alapos, akár több nyelvismeretre, addig egy kézilánynak, és egy szobalánynak már nem. Ezzel nem azt mondom, hogy némi nyelvtudás nem szükséges, de már nem kell akkora, mint az említett állások egyikében.

Az elvárások

A fizikai, szellemi terhelés mindenképp mérvadó. A munkaidő változó, mert van, aki 4,6,8 órában dolgozik. A munkanapok is változóak, mert az 5 napostól, a 6 naposig választhatunk, ki mennyit bír. Az egyértelmű, hogy aki többet dolgozik, többet is fog keresni. Így minden attól függ, hogy mi a tervünk, és van-e szándékunk, előre kikötött célunk, amit szeretnénk elérni.

Összesítve, az ausztriai munka, a lehetőségek tárháza, ide kattintva, számos lehetősség közül választhatunk. Ha az a célunk, hogy külföldön szeretnénk pár évig dolgozni, és megelégszünk mindazzal, amit a hotel nyújt számunkra, rövid idő alatt, már elég sok pénzt tudunk megspórolni. Hiszen, ha egy 4-5 hónapos szezont nézünk, ahol keressünk csak 1000 Eurót havonta, de a szállásunk, a napi étkezésünk biztosított, mi másra is kell ezen kívül költenünk? Persze, azt is érdemes végiggondolni, ha megfelelően dolgozunk, akkor akár éves állásunk is lehet, és szeretettel várnak minket vissza bármikor dolgozni. Azért éves szinten, ennyit keresni, nem lenne olyan rossz.