Lehet napelemmel pénzt keresni?

A haverjaimmal általában elég random dolgokról szoktunk beszélgetni. Legtöbbször ülünk valamelyikünknél a kanapén, videojátékokkal játszunk, és mindenki csak benyögi, ami eszébe jut. Múltkor ilyet szól a haverom, Peti: „ti tudtátok, hogy napelemekkel pénzt lehet keresni?”.

Mivel még egyikünk sem hallott ilyesmiről, folytatta: „Hát ugye, a szolgáltató fizet a termelt energiáért. Úgyhogy ha többet termelsz, mint amennyit fogyasztasz, kereshetsz rajta. Szóval csak elég nagy napelemeket kell venni, és annyit termelhetsz, amennyit nem szégyellsz.”

Kétkedve néztünk össze a többi haverommal. Hogy a napelem mérete a pénzzel lenne összefüggésben, erről még egyikünk sem hallott. De igaz, ami igaz, egyikünknek sincs napeleme, és nem is tudunk a dologról sokat. „Kamu!” – mondta Zoli. „Folyton csak kamuzol, már hogy lehetne pénzt keresni vele?” És beindult a vita, egy olyan dologról, amiről gőze se volt egyikünknek sem, véleménye viszont annál inkább. „Energiával, hogy ne lehetne pénzt keresni? A legértékesebb dolog a világon.” – védekezett Peti. „Az oké, de ha te a kis kertes házad tetejére felszereltetsz néhány nyamvadt panelt, abból nem fogsz meggazdagodni ezer év alatt se.” – vágott vissza Zoli. „Ezért kell jó nagy paneleket beszereltetni, hogy több energiát tudj termelni.” – magyarázta Peti.

Kezdtem megelégelni a vitát és rákerestem a napelemekre a neten. Végül találtam egy oldalt, ami elég jól összefoglalta a dolgot. Úgy tűnik, hogy ahhoz, hogy a napenergiával pénzt tudj keresni, számlaképessé kell válnod, ez pedig nem egyszerű dolog. Sőt, megérős sem, mivel a szolgáltató csökkentett áron téríti meg a termelt áramot, így a haszon jóval kisebb lenne, minthogy megérje a dolog. A napelem méretével tehát kár ügyeskedni, nem éri meg több áramot termelni, mint amire az embernek szüksége van.

A fent leírtakat megosztottam a srácokkal is, amivel elértem, hogy azok egy kis időre elhallgassanak. Néhány percig csak a videojáték zajait és a gamepad kattogását lehetett hallani. Aztán Peti bátortalanul megtörte a csendet: „Jó, de elméletben. Ha elintézem, leadózom, minden. Akkor kereshetek vele.” Zoli csak a szemét forgatta. Én megnyugtattam, hogy igen, bárki, aki szeretne csődbe menni, szabadon megteheti. Erre megnyugodott, és visszatérhettünk a játékhoz.