A bolhapiacon talált Swarovski fülbevaló

Kedvelt időtöltésem, hogy piacokra járok. Elsősorban a váratlanul felbukkanó izgalmas, különleges dolgok ígérete vonz ki ha megtehetem, hogy épp ellátogassak egy-egy ilyen helyre. Külön leszögezném, hogy ne tévesszük össze a vásárt a piaccal, ez utóbbi havonta megrendezésre kerülő rendezvények egy fikarcnyit sem keltik fel az érdeklődésemet.

A zavarosban halászás és a potenciálisan megszerezhető zsákmány ígérete nagyon könnyen levesz a lábamról, nagyon szeretek kutatni, molyolni abban a reményben, hogy majd felbukkan egy-egy izgalmas még a gyűjteményből hiányzó darab vagy csak szimplán valami nagyon ötletes praktikus dolog. Persze ez az időtöltés nem zárja ki az újonnan vásárlás eshetőségét, sőt! Viszont ha megtehetem, hogy úgymond megdolgozzak a sikerért, akkor szívesen vetem bele magamat az efféle „munkába”. Engem tulajdonképpen az ilyen apró kis izgalmak készítenek fel a mindennapok kiállására. Kell ennyi boldogsághormon és izgalom, ami a kutatások eredményeként jön.

Eddig igyekeztem gyakran elnézni efféle helyekre. Ha nyaralni mentem valahová szinte biztosan utánajártam van-e a környéken bármilyen fellelhető kézműves vagy bármilyen piac, amit érdemes meglátogatni de a bolhapiacok is számos érdekességet tartogatnak, sosem szabad lebecsülni, hiszen nem tudhatjuk a világ egyes háztartásaiban emberek mit tartanak értéktelen kacatnak, amit aztán mi, gyűjtők, műélvezők egészen másik értékrend szerint sorolunk be. Nekem alapvetően az a tapasztalatom e téren, hogy gyakorlatilag az egyik legjobb módja, hogy hasznos, de kevésbé értékes tárgyakat szerezzünk be otthonra vagy akár barátoknak ajándékba. Szinte mindent megtalálni ezeken a helyeken: régi konzolok, edények, lemezek, játékok, szerszámok. Tényleg, amit csak akarsz, a legtöbbször még válogathatsz is ha épp úgy gondolod. Ez azért elég meglepő, nem?

Eddigi legértékesebb és egyben legérdekesebb fogásom a minap történt. Épp egy ilyen helyen jártam, amikor egy ékszeres „standot” láttam meg. Igen meglepő volt mindez, mert azért az ilyesmi nem túl gyakori, legalábbis sejthető, hogy milyen minőségben… Mindenesetre odamentem, mert tényleg kíváncsivá tett a dolog. Hosszabb kutatás vette kezdetét, ahogy az ilyenkor szokás. Pár perc múlva meglepetten vettem elő pár értékesnek tűnő fülbevalót, ami nekem annyira hozzá nem értő szemmel is feltűnően jól megmunkáltnak tűnt. Mi több, ha a helyszín miatt nem lettem volna szkeptikus azonnal rávágtam volna, hogy ez egy Swarovski fülbevaló! Ha már itt voltunk próbáltam alkudni rá, van pár barátom, aki Pesten ékszerészettel foglalkozik, majd megkérdem őket mit gondolnak a szerzeményekről, legfeljebb vettem pár értéktelen bóvlit potom pénzért. Ha meg nem, akkor szintén potom pénzért sikerült leakasztanom egy baromi értékes ékszert! Igyekeztem alkudni, nem mutatva a kissé hozzá nem értő eladónak a meglepettségemet és a komoly fogásba vetett hitemet. Na igen, a nagy szerencse, hogy sokszor ki lehet fogni olyan eladókat, akik alig tudnak valamit a kínált portékáról. Ilyenkor kell kegyetlenül lecsapni! Így is tettem, sikerült fű alatt elhoznom a fülbevalókat, amiket egyből vittem is az egyik haveromhoz, elmesélve neki a teljes történetet. Nagyon bíztam benne, hogy jó hírekkel szolgál majd. Pár perc feszült várakozás és csend után elő állt a fantasztikus hírrel: valóban egy Swarovski fülbevaló szettet sikerült kihalásznom! Hihetetlenül megörültem ennek. Kértem, hogy tisztítsa le őket, amennyire lehet, mert a higiéniai szempontokban nem voltam túl magabiztos.

Este mikor hazatértem a barátnőm szokás szerint elég unottan fogadott, nem igazán hitte, hogy pár –számára – szokásos limlomon túl mást is hoztam volna. Aztán előálltam neki a két megtisztított, új állapotú ékszerrel. Eldobta az agyát! Nem igazán hitte, hogy valaha képes leszek ilyesmit seftelni, főleg nem ilyen olcsón, szinte ingyen. Természetesen neki adtam őket és örömmel viseli alkalom adtán bár inkább tartja elzárva a fiókjában, annyira nem az ő stílusa, mindazonáltal ki ne birtokolna örömmel egy ilyen ékszert?

A tanulság mindkettőnk számára jól leszűrhető volt. Ő elhagyta a szkeptikus hozzáállását a hobbimmal kapcsolatban, én pedig innentől fogva – ha tehetem – még alaposabban nézek körül, hátha máshol is ráakadok majd valami rejtett kincsre. Egy kedves kollégám korábban már megírta általános észrevételeit az általam kevésbé látogatott kirakodó piac, a vásár esetében. Ha érdekel a „szakma” ezen része is mindenképpen érdemes elolvasnod az ő cikkét.

swarovski fülbevaló