A nyári csapatépítőnk

Miután pár hónapja kineveztek a munkahelyemen csapatvezetőnek, így engem ért a megtiszteltetés, hogy idén nyáron én szervezzem meg a csapatépítőt a részlegemnek. Egy nagyobb informatikai cégnél dolgozom, nagyrészt férfiakkal. Konkrétan az én csapatomban 32 ember van, mi csak férfiak vagyunk az osztályunkon. Arra gondoltam, hogy elmehetnénk egy 2 éjszakás csapatépítőre, mivel elég szép összeg áll a rendelkezésünkre. Szerencsére nem sajnálják a pénzt erre, így nem az anyagi szempontok vannak az első helyen, inkább az, hogy kinek mihez lenne kedve, mire lenne igény egyáltalán. Mivel jó idő lesz, így szabadtéri, mégis Budapesthez közeli programot kéne kitalálni.

Végül a terv a következő…

Egy kastélyszállóban fogjuk eltölteni a péntek és a szombat éjszakát. Pénteken este lesz egy középkori étteremben vacsoránk, korlátlan sör és borfogyasztással. Itt kézzel kell majd enni és a berendezés is a középkori stílusnak felel meg. Szombaton délelőtt lovas bemutatóra megyünk, majd következik az ebéd és utána kis pihenő elteltével kalandparkba megyünk. Itt gondolkoztam el, hogy versenyt kéne hirdetnünk. Lehetne, mondjuk 5-6 különböző csapat, és a végén lenne egy főnyeremény. Ha már versenyt csinálunk, ehhez mindenképp dukál egy, a csapathoz való póló.

Még régebben mesélt egy barátom arról, hogy van egy precíz és megbízható cég, akik vállalnak ilyen egyedi pólók elkészítését. Ezen kívül van nagy választékban férfi és női póló, illetve pulóver a kínálatukban. Nagy nehezen sikerült elérnem telefonon Áront, hogy megkérdezzem, melyik cég volt az, akiről anno mesélt nekem. Áron elárulta, hogy a lolmarkt.hu volt az, ahonnan ő is rendelt már pólókat. Áron azt mondta, hogy ő nagyon elégedett volt, szívesen vásárolt náluk, ezért meri bátran ajánlani őket. Csapatonként kéne megkülönböztetni az embereket a különféle színű pólókkal. Valószínűleg tervezünk majd közösen valami mintát, illetve szöveget a pólóra, viszont a pólóra való nyomtatást mindenképpen a lolmarkt-ra bíznánk.

Nekem személy szerint az jutott még az eszembe, hogy a fődíj pedig lehetne az, hogy kap a győztes csapat egy 10 ezer forint/fős utalványt a cégtől, amit a lolmarkt-nál válthatnak be akár pólóra, akár pulóverre. Ahogy körülnéztem a honlapon, nagyon sok pólót kínálnak. Szerintem mindenki találna ott valami számára tetsző ruhadarabot. Van például filmmel, családdal, bulival, vagy éppen legénybúcsúval és alkohollal kapcsolatos pólójuk. Amikor felnéztem a weboldalukra, akkor láttam én is, hogy milyen bődületes nagy a választék.

Ami pedig a csapatok pólóit illeti…

Megvan már a fejemben az elképzelés, miszerint mind a 6 csapatnak élénk színű pólója lesz. Piros, citromsárga, kék, zöld, narancssárga és lila színűek lesznek a pólók. A hátukon lesz majd a csapat neve, itt minden csapat kitalálhat magának egy saját nevet. Ez azért is lesz majd jó így, mert emlékbe is el tudják rakni, és lesz valami maradandó is a csapatépítőről. Szóval hátoldalon a csapat neve szerepel majd, elől pedig a cégünk neve és logója. Ez ugyebár szinte elvárt, hiszen ha már ilyenre is költünk, akkor kötelező reklámoznunk a céget, de ez így is van rendjén. Volt már más részlegen olyan csapatépítő, ahol a dolgozóknak csináltatott a pénz egyen pólókat, és szerintem nagyon jól néz ki, hogy mindenki egységesen néz ki, sokkal összeszedettebb így az összkép, például egy fotón. Azt sugallja így a kép, hogy egy helyről jöttünk, egy csapat vagyunk. és ami számomra még fontos, hogy egyenlőek vagyunk. Én úgy gondolom, hogy az egyenlőséget úgy adja át az egyen póló, hogy nincs nyakkendős főnök és beosztottja között látszólagos különbség, hanem ugyanazt viseljük. Fontos nagyon, hogy ne éreztessük az ilyesmi különbséget feleslegesen. Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy ki hol van éppen a hierarchia lépcsőjén, ezért nem is kell ezt szerintem egy jól strukturált cégnél még jobban nyomatékosítani. Az inkább csak feszültséget szül szerintem, ami pedig sehol nem hiányzik senkinek.

Arra is gondoltam még, ami egy teljesen más és új opció lehetne, hogy azt vezetem fel a részlegemnek a következő ezzel kapcsolatos megbeszélésen, hogy válasszanak az egyedi egyen póló helyett vagy mellé egy olyant, ami már késztermék. Írtam már, hogy a honlapon mennyi különböző póló közül választhat az ember. Ha csapatonként tudnak az embereim közös nevezőre jutni, talán akkor lehet róla szó, hogy ajándékba kapnak egy olyan pólót is, bár akkor a nyeremény kicsit értelmét veszti. Viszont így mindenkinek lesz olyan pólója is, amit esetleg a hétköznapokban is hordana, nem úgy, mint esetlegesen a céges pólót. Illetve az sem utolsó szempont, hogy mennyire jövünk így ki a keretből, hiszen az is számít, nem is keveset.

Miután ezt otthon elmeséltem a feleségemnek, azt mondta, hogy szerinte ez nagyon jó ötlet, viszont maradjunk szimplán annál a tervnél, hogy csináltatunk céges pólót, és tartsuk meg a nyereményt külön. Azt mondta, hogy már nem lenne meg az izgalom a verseny alatt, ha alapból mindenki választhatna egy plusz pólót. Elgondolkoztam ezen, amit mondott, és úgy gondolom, hogy igaza van ebben. Lehet, hogy egy kicsit túlgondoltam a dolgokat. Amikor éppen a pólókról beszéltünk, akkor jöttek be a szobába a gyerekek is, és kérdezték, hogy apa vajon milyen pólókról beszél anyával. Elmeséltem nagy vonalakban a srácoknak is, hogy mi a terv. Természetesen nekik az volt az első kérdésük, hogy ők is kaphatnak-e ilyen pólót és kértek, hogy mutassam meg, mik közül lehet választani. Olivérnek és Ádámnak persze az első póló megtetszett, ami a honlapon volt a főoldalon. Olivér 6, Ádám pedig 8 éves. Nekik igazából mindegy is volt, hogy milyen pólót kapnak, számukra inkább maga az ajándék volt az izgalmas, hogy apától kapnak valamit. Mivel boci szemekkel néztek rám, ezért hamar beadtam a derekamat. Megígértem nekik, hogy ha jól viselkednek majd anyával a hosszú hétvégén, amíg én a céges csapatépítőn vagyok, akkor választhatnak maguknak egy darab pólót. Ettől persze azonnal bezsongtak, és azt akarták, hogy most azonnal rendeljük is meg. Mondtam nekik, hogy nem ebben egyeztünk meg, szóval ki kell várniuk, amíg végzek a csapatépítőn. Ádám egy kicsit erőszakosabb ilyenkor, ő volt a felbujtó, és miatta Olivérnek is azonnal kellett a póló. Megegyeztünk, hogy majd a feleségemmel kiválasztják együtt a pólókat, amiket szeretnének, amíg nem vagyok otthon. Azért nem biztos, hogy rájuk bíznám a választást, és az se feltétlen jó ötlet, ha ilyen fiatalon már egyedül számítógépeznek, hisz mégis csak gyerekek még.

A csapatépítő pedig remélem jól sikerül majd, de rajtam ez nem is fog múlni. Talán sikerül a pólókkal, a programokkal, a különleges középkori étteremmel és a szállással egy felejthetetlen élményt szerezni mindenki számára, hisz pont ez lenne a lényeg, hogy kiszakadjunk az irodai közegből, és nem csak kollégákként, hanem barátokként is jól el tudjuk ütni együtt az időt. Bevallom, ha rá gondolok, már izgulok, mivel ez az első általam szervezett csapatépítő, és szeretném jól csinálni, és azt is, hogy a többiek szívesen jöjjenek majd el a jövőben a többi ilyen eseményre is. Sok helyen muszáj menni ilyenre, de nálunk remélhetőleg ez majd másképp alakul.