A kft alapítás minden titka

Saját kft-t alapítani? Őrülten bonyolult, gondolhatnánk, rengeteg papír és nyomtatvány, minden helyesen kitölteni, beadni a hivatalokba, ügyvédhez szaladgálni, könyvelőt keresni… Egyszóval horror. Pedig ez egyáltalán nem így van. Csak írjuk be a keresőbe, hogy kft alapítás 2020 és válasszuk ki az egyik találatot. Jó eséllyel egy cégalapításra specializálódott cég honlapjára fogunk jutni, ahol lépésről lépésre elolvashatjuk, hogy hogyan is kell céget alapítani és ha ilyesmiben gondolkodunk, mit kell tennünk.

A cégalapítás előtti kötelező teendők

Mielőtt személyesen felkeresnénk a céget a papírmunka miatt, van néhány dolgunk. Ilyen például egy könyvelő felkeresése, akinél tisztázzuk, hogy kit szeretnénk a cégünk ügyvezetőjének és hogy milyen cégformában is gondolkozunk. Ha még bizonytalanok vagyunk, hogy adózási szempontból kft-vel vagy bt-vel járnánk-e jobban, akkor minden kérdésünket megválaszolja a könyvelő, aki tisztában van a hatályos jogszabályokkal és minden ide vonatkozó rendelettel. Ha ezzel megvagyunk, akkor érdemes egy marketing szempontból előnyös cégnevet kitalálni, amivel tudunk azonosulni, valamint kiválasztani a cég székhelyét. Ha nem tudunk megfelelő székhelyet, igénybe vehetünk székhelyszolgáltatást, ami megoldja a cég székhelyének problematikáját, ráadásul a cégalapítás is kedvezményesebb áron van, ha ezt igénybe vesszük. A cég tevékenységi köreinek meghatározása és kiválasztása valószínűleg gyorsan fog menni, mert jó eséllyel egy határozott elképzeléssel alapítottunk céget, tudva, hogy milyen tevékenységet szeretnénk folytatni. A tényleges alapítás előtt már csak egy lépés maradt ki, mégpedig a kezdő tőke befizetése a meghatározását követően.

Már tényleg csak néhány lépés van hátra

Ha a cégalapítás is megvolt, akkor még nincsen vége a teendők sorának, de már közel járunk hozzá. Nem egyetlen lépés a cégalapítás, de aki egyszer végig járja, az meglátja, hogy nem annyira vészes a helyzet, mint elsőre tűnik. A cégalapítás után még nyitnunk kell egy bankszámlát a cégnek, erre 8 nap áll a rendelkezésünkre. Ezen a számlán kell elhelyeznünk a törzstőkét, vagyis a legalább három millió forint nagyságú összeget, amivel utána szabadon gazdálkodhat az ügyvezető. A Kereskedelmi és Iparkamarához is be kell jelentkezni a friss cégeknek, ezt öt napon belül kell megtenni. Végül pedig a NAV-nak is be kell jelenteni a céget, de itt nem sürget annyira az idő, ezt 15 nap alatt kell megtenni. A helyi önkormányzathoz való bejelentkezést megúsztuk, erre nincsen szükség külön, úgyhogy nincs más hátra, mint elindítani a munkát és sikerre vinni a kft-t.

Természetesen vannak különböző feltételei a cégalapításnak, de ezek olyan kritériumok, amiknek nem olyan nehéz megfelelni. Csak hogy egyet említsek, csak 18 éves kor felett lehet valaki ügyvezető és egy másik, hogy nem lehet foglalkozástól eltiltva.