A biztonság az első

helicopter-455499_1280Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a középiskolásokat elvigyék felmérni, a baleset veszélyeit. Hiszen, ők a legnagyobb veszélyforrás ezen a téren. Hogy miért? Gondoljunk csak bele, ha egy 18 éves megkapja a jogosítványát valamilyen járműre, rögtön úgy érzi, hogy övé a világ. kevesen ülnek be ennyi idősen felelősség teljesen a volán mögé. Neked van már jogosítványod?

Sok féle sofőr van

Sajnos akármennyire is vigyázunk, mi csak 50%-ban tudunk csak vigyázni, a másik fele, a szembe jövő vezetőn múlik. Sok esetben, ez a mérleg kibillen persze, amikor valaki ittasan beül a volán mögé. Ezzel csak az a baj, hogy ő nem csak a saját életét veszélyezteti, hanem mindenkit, aki az utakon megy.

Hiába vigyáz egy család az utakon, és tesz meg mindent a biztonsága érdekében. Sok esetben, kevésnek bizonyul, a gyerekülés, és a biztonsági öv is. Egy felelőtlen vezetővel szemben tehetetlenek vagyunk.

A kezdeményezések

Mindig is támogattam, hogy a gyerekek ismerjenek meg minden féle óvintézkedést, amit csak lehet. Jártunk már általános iskolában, a tűzoltó állomáson, a jó időnek köszönhetően, a vizes tömlőt is kipróbálhatták a gyerekek. Kell, hogy tudják, hogy mivel jár ez a dolog, mi történik, amikor valahol tűz van, és a legfontosabb, hogy már kis korban igyekezzünk megtanítani őket, hogy mikor mi a teendő. A tűzoltó állomáson, egészen az elejétől, a végéig bemutatták az eseményt. Onnantól kezdve, hogy riasztás érkezik be. Ezt természetesen, a tűzoltó parancsnok be is mondta, a hangos bemondóban, hogy nehogy valaki valós riasztásnak vegye. Szóval, befut a hívás, elmondták, mit kell közölni, mit kell tenni, hová kell ilyenkor menni. Persze, a gyerekeket leginkább, az autó érdekelte, a sziréna, és a vizes tömlő.

A nagyobbakkal már jártunk rendőrségen is, ahol kipróbálhatták, hogy milyen, ha börtönben vannak, ha bilincs kerül a kezükre. Ezt is nagyon jó kezdeményezésnek találom, mert ha csak egy kicsit is, de vissza tartó ereje van.

A nagyobbakat már más érdekli

Egyik évben, szerencsésnek mondhatom magamat, mert részt vehettünk a középiskolásokkal, egy autós, és motoros balesetek tesztelésénél. Nagyon jónak találtam.

Persze, a helyszínek nem voltak messze egymástól, mint a valóságban, de minden el volt játszva, ahogyan kell. Itt is, a baleset hírének beérkezésével kezdődött minden. Miután a hír megérkezett, ezt követően, kiszálltak a rendőrök, és a mentősök is a helyszínre. Mű sérülésekkel, de mindenkinek volt valami baja. El kellett a gyerekeknek az egész történetet játszani, végig ők voltak a szereplők. Volt, aki a baleset okozójaként szerepelt, persze ez nem egy túl hálás feladat, de erre is kell ember, volt aki sérültet játszott, és természetesen olyan is, aki sajnos nem élte túl a katasztrófát.

A rendőrök, és a mentősök is megmutatták, mi a teendő, hogyan kell szakszerűen ellátni egy-egy sérülést. Olyan is előfordult, akinek több sérülése volt, ilyenkor mérlegelni kell, melyik a sürgős, és persze, a személyek között is van olyan, aki fontosabb, és kevésbé fontos. Minden esetben, egy balesetnél, a sérülés mértéke dönti el, hogy ki az első, akit ellátnak, bizonyos fontossági sorrendet állítanak fel. Ez ott azért mindenkit elborzasztott, hiszen, nem minden esetben mi voltunk a főszereplők, hanem szerep játékok voltak. Ami azt jelentette, hogy volt aki egy 7 éves kislányt játszott el, aki nagyon sír, nagyon fáj a keze, és a lába, volt aki az ő édesanyja volt… amikor ott van valaki, mások az érzések, és valósabbak is, mintha egy könyvben olvasnánk róla.

A biztonsági előírások

Mi felelős felnőttek, tudjuk, hogy miért fontosak a szabályok betartása, mi miért szükséges. Sokan nem szeretik a biztonsági övet sem bekapcsolni! Én mindig bekapcsolom.

Ezen a biztonsági előadáson, volt egy motoros szerkezet is, ahol ki lehetett próbálni, hogy milyen ha különböző sebességeknél be van kapcsolva a biztonsági öv, mekkorát ránt rajtunk. Nagyon jó volt! Ezt pár bátor jelentkező, ki is próbálta. Persze, nem nagy sebességeknél, inkább óvatosan.

Számos lehetőség volt, amit meg lehetett nézni, és ki lehetett próbálni. Hogy ösztönözzék, a fiatalokat, számos eszközt hoztak ki. Bukósisakokat is, fel lehetett próbálni. Persze, a rendőrmotor nagyon érdekelte volna, a srácokat, de azzal nem lehetett menni nagy bánatukra. Ha jól emlékszem egy, vagy két robogót azért kihoztak, és egy kis szakaszon kipróbálhatták, szlalomozhattak vele, persze bukósisakban.

Az egyik motoros bolt jóvoltából, még számos ruházatot, és egyéb eszközt nézhettek meg. Még bukósisak kupont is osztogattak, ezzel elősegítve, hogy mindenki vásároljon bukósisakot a biztonsága érdekében.